Socijaldemokratska partija Srbije obavila je preliminarne konsultacije sa pojedinim strankama o svom modelu reforme izbornog zakona i većina njih najavila je da će podržati taj predlog, a najkonkretnije sugestije stigle su iz Nove Srbije, saznaje Danas iz izvora u vladajućoj koaliciji.


Naši sagovornici navode da je SDPS, čiji je predsednik Rasim Ljajić, poslao predlog na razmatranje svim parlamentarnim strankama i neke od njih su već iznele svoje stavove o modelu koji je osmišljen u cilju stabilizacije i konsolidacije političke scene, kao i povećanja pravičnosti u izboru narodnih poslanika.

Ivan Bauer, portparol i narodni poslanik SDPS, naveo je u nedavnom razgovoru za Danas da ta partija u cilju smanjenja broja stranaka u parlamentu i na vlasti predlaže uvođenje stepenastog cenzusa.

– Predlažemo da cenzus za stranku koja sama izlazi na izbore bude pet odsto, ili eventualno tri odsto, za koaliciju dve stranke sedam odsto, za tri stranke devet odsto, a za koaliciju koju čini četiri ili više stranaka cenzus bi bio 11 odsto. Na taj način, broj stranaka u Skupštini bi bio značajno smanjen, kao i broj partija koje bi činile vlast. To bi značajno ojačalo našu demokratiju, bolje uredilo parlamentarni život, a Vladu Srbije učinilo čvršćom i kredibilnijom i njenu politiku predvidljivijom – izjavio je Bauer.

Izvori Danasa bliski URS kažu da su pojedini predstavnici ove stranke istakli da im se predlog dopada, dok su predstavnici NS na konsultacijama koje su trajale više od dva sata postavili „priličan broj pitanja, što je podrazumevalo i traženje pojašnjenja“.

– NS je ukazao predlagačima na propust koji se odnosio na to da model izmene izbornog zakona predviđa nešto slabiju zaštitu za manje partnere u koalicijama prilikom raspodele mandata i SDPS će najverovatnije tu sugestiju uvažiti jer teži da sve partije dobiju isti tretman – objašnjavaju naši izvori bliski stranci Velimira Ilića.

Sudeći po dosadašnjim izjavama funkcionera SNS i DSS, može se očekivati da će i te partije podržati predloženi model. Prema rečima funkcionera SNS Zorana Babića, o predlogu SDPS će se moći govoriti tek kad bude u skupštinskoj proceduri, ali on je u načelu prihvatljiv za naprednjake.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesid, kaže za Danas da je SDPS ponudila set dobrih rešenja, uključujući personalizaciju sistema, ali da u „suštini sve zavisi od toga da li će predlog podržati SNS“.

– Tema izmene izbornog zakona se pokreće već gotovo deceniju, a naprednjaci su se dok su bili u opoziciji zalagali za slična rešenja koja su sada na stolu. Takođe, tokom prethodnog saziva Vlade tadašnji ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je bio inicijator promena u navedenom domenu, ali ostaje da se vidi da li će ovog puta proces biti uspešno okončan. Promena izbornog zakona zavisi od promene ponašanja političara, a pitanje je da li su oni zapravo na to spremni – ocenjuje Vuković.

Vrednovanje prema rezultatima

Govoreći o izmenama koje SDPS predlaže kada je reč o izboru poslanika, Ivan Bauer je ukazao da je ideja da u Skupštinu ulaze oni koji ostvare najbolje rezultate u svojim izbornim jedinicama. „Tako bismo smanjili diskreciju koja je data strankama koje svojom voljom određuju ko će biti poslanici i dobili bismo prave predstavnike naroda sa čitave teritorije Republike. Da bi sistem do kraja bio efikasan, predlažemo da se strankama dozvoli da 10-20 odsto mandata same raspodele“, rekao je portparol SDPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari