U 2016. godini poslanici su usvojili 88 zakona od kojih su 23 novi zakoni, 36 su izmene i dopune, poslanici su potvrdili i 29 sporazuma i međunarodnih ugovora, a od ukupnog broja zakona 59 odsto, ili 51 zakon, usvojeno je po hitnom postupku, saopštila je danas inicijativa Otvoreni parlament.

U saopštenju se navodi da su građani Srbije, posle nepune dve godine, koliko je trajao deseti saziv, 24. aprila izašli na birališta i izabrali nove poslanike u Skupštini Srbije.

Tokom 2016. godine narodni poslanici su u oba saziva, radili dva i po meseca ili 75 dana u plenumu.

Pored plenarnih sednica, poslanici su radili u skupštinskim odborima i održano je 268 sednica odbora.

Skoro sve usvojene zakone u 2016. godini odnosno 98 odsto, 86 zakona, predložila je Vlada Srbije, dok su dva usvojena zakona predložili narodni poslanici Branislav Blažić i Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke.

Nijedan predlog zakona opozicionih poslanika nije bio na dnevnom redu Narodne skupštine, navodi Otvoreni parlament.

U prvom delu godine do marta i raspisivanja izbora poslanici su radili 25 dana u plenumu i za to vreme usvojili ukupno 41 zakon.

Većina zakona usvojenih početkom 2016. godine u skupštinsku proceduru je ušla tokom 2015. godine.

U novom skupštinskom sazivu formiranom posle izbora u proceduru je ušlo ukupno 130 predloga zakona, od kojih su 67 podneli opozicioni poslanici.

Kao i u skoro svim prethodnim skupštinskim sazivima na dnevni red su uglavnom dolazili predlozi zakona koje je inicirala Vlada.

Za 50 dana, koliko su poslanici i poslanice novog saziva proveli u jesenjem zasedanju, usvojeno je ukupno 47 zakona.

Jesenje zasedanje donelo je na dnevni red dugo najavljivane zakone, pa su tako u 2016. godini, između ostalog usvojeni Zakon o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Sa 11. sazivom Narodne skupštine, koji je formiran 3. juna, u parlament su se vratile stranke koje su u prethodnim izbornim ciklusima ostajale ispod cenzusa, Srpska radikalna stranka i Liberalno demokratska partija.

Novi saziv doneo je i nove poslaničke grupe Pokret Dveri i Pokret Dosta je bilo.

Ukupno 16 poslaničkih klubova, četiri više u odnosu na prethodni saziv, brojnija i raznovrsnija opozicija uneli su jednu novu dinamiku u rad novog saziva, navodi se u saopštenju.

Od samog početka saziva dinamično i burno bilo je kako u plenumu tako i na sednicama odbora.

Prekidanje konstitutivne sednice Narodne skupštine nakon višesatne rasprave, odlaganje izbora predsednika i potpredsednika, nepostojanje dogovora predstavnika vlasti i opozicije oko broja potpredsednika obeležili su sam početak rada novog saziva.

Tokom 2016. godine izrečeno je ukupno 26 kazni za 17 narodnih poslanika i to dve kazne za poslanike vladajuće većine, a 24 za poslanike opozicionih partija, ukazuje Otvoreni parlament. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari