Odluka aktuelnog premijera Vojislava Koštunice da ne primi specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija može biti negativno protumačena u međunarodnoj zajednici, ocenjuju analitičari. Nejasno je i zbog čega Koštunica zatvara vrata Ahtisariju koji želi da ga informiše o svom predlogu rešenja za Kosovo, dok s druge strane očekuje i insistira na mestu mandatara za sastav nove vlade.

Odluka aktuelnog premijera Vojislava Koštunice da ne primi specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija može biti negativno protumačena u međunarodnoj zajednici, ocenjuju analitičari. Nejasno je i zbog čega Koštunica zatvara vrata Ahtisariju koji želi da ga informiše o svom predlogu rešenja za Kosovo, dok s druge strane očekuje i insistira na mestu mandatara za sastav nove vlade.
Stručnjak za međunarodne odnose Vatroslav Vekarić kaže za Danas da je ovakav potez premijera „autističan i neće biti od koristi“.

ŠPIGL: Kosovo će samo proglasiti nezavisnost

Plan izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija ostaviće pitanje statusa Kosova formalno otvorenim, a zapadne zemlje računaju da će Kosovo samo proglasiti nezavisnost, piše u najnovijem broju uticajni nemački nedeljnik Špigl. Magazin navodi da je u Ahtisarijevom strogo poverljivom nacrtu skiciran komplikovan put koji će, ako je moguće do leta, omogućiti odvajanje Kosova od Srbije bez većih erupcija nasilja. Posle Ahtisarijevog saopštenja o budućnosti Pokrajine, kako navodi nedeljnik, drugi korak će biti usvajanje rezolucije UN čiji je sadržaj takođe usaglašen prošle sedmice. Špigl navodi da će i u tom dokumentu statusno pitanje ostati formalno otvoreno i da će Rezolucija 1244 biti stavljena van snage, te da bi bez te međunarodno-pravne prepreke Kosovo moglo da proglasi nezavisnost.

– To je nešto što podseća na ponašanje prethodnih režima i pokazuje da nismo spremni da se suočimo s realnošću na normalan način – naglasio je Vekarić.

PAVLOVIĆ: Alibi za pomeranje DSS udesno

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović ocenio je da odluka premijera Srbije da se ne sastane s Ahtisarijem „nije razumna“. Bez obzira na činjenicu da sadašnja Vlada Srbije ima tehnički status, Koštunica je kao kopredsednik pregovaračkog tima bio u obavezi da primi Ahtisarija, da sazna o čemu je reč u njegovom predlogu za rešavanje statusa Kosova kako bismo mi kao država zauzeli stav, istakao je Pavlović za agenciju Beta. On ocenjuje i da prolongiranje sadašnjeg statusa južne srpske pokrajine i korišćenje priče o Kosovu može da služi kao alibi za eventualno još veće pomeranje DSS udesno što, kako je naveo, ne bi bilo dobro. Objasnio je da su izbori toj stranci pokazali da njeno pomeranje udesno nije dobro prihvaćeno, jer je osvojila manje glasova nego 2003. „Plašim se da priča o Kosovu ne bude prilika da se ide na neka loša rešenja za Srbiju, na neku manjinsku vladu koju bi podržavali radikali, ili čak na neku otvorenu koaliciju s radikalima, što bi bilo loše i za DSS“, naveo je Pavlović.

Prema njegovim rečima „iz optike međunarodne politike Koštunica se diskvalifikuje kao relevantan premijer i sagovornik koji može da doprinese pronalaženju adekvatnog rešenja“.
Podsetimo da su zvaničnici EU poslali jasnu poruku da od buduće vlade, između ostalog, očekuju da bude kooperativna po pitanju statusa Kosova.
Funkcioner Pakta za stabilnost Goran Svilanović smatra da bi ruski stav da bi predstavljanje Ahtisarijevog plana trebalo odložiti do formiranja nove vlade Srbije mogao biti i motiv za odbijanje razgovora s Ahtisarijem. On se upitao da li to odbijanje u ovom trenutku znači da se Koštunica „povlači iz igre za premijera“, jer se od nekoga ko želi tu funkciju očekuje „da nijednog trenutka ne ispušta konce iz ruku“.
Pitanje statusa Kosova i Metohije duže vreme za domaće političare predstavlja problem na osnovu kojeg se ubiru politički poeni, ali kada je reč o konkretnim potezima postaje „vruć krompir“ kojeg niko ne želi da se prihvati.
Prema rečima Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, sve vreme se računa s jednom stvari – „da beogradski političari nisu toliko protiv nezavisnosti, osim što ne bi želeli da se to dogodi u njihovom mandatu“.
Za sada je jedino izvesno da će 2. februara Ahtisarija u Beogradu primiti predsednik Srbije Boris Tadić.
Inače, Demokratska stranka podseća da je 25. januara Vlada Srbije donela odluku o kadrovskim promenama u MUP Srbije, dok je dan kasnije saopštila da ona može da obavlja samo tehničke poslove i da iz tog razloga neće primiti Ahtisarija. U DS smatraju da pošto je reč o pitanju od najvećeg državnog interesa u delokrug poslova Vlade spada i prijem specijalnog izaslanika UN. S druge strane, portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je da je „očigledno da se Ahtisariju i DS žuri oko Kosova, ali stvari stoje tako da će Ahtisari morati malo da se smiri i sačeka da se formira vlada da bi razgovarao s premijerom“. U tom smislu analitičar Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa smatra da je Koštunica u pravu da je ova vlada sada samo tehnička – „ne može da donosi neke bitne odluke, ali može da prima poštu“. Prema njegovim rečima „neozbiljno je i nedržavnički da Koštunica ne primi Ahtisarija“, jer se to može koristiti kao argument da Srbija nije kooperativna.
Nikolić smatra da objavljivanje predloga statusa Kosova može da oteža konsultacije o vladi i da je trebalo sačekati formiranje nove vlade.
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar smatra da iznošenje predloga za rešavanje statusa Kosova pre formiranja nove vlade predstavlja grubo kršenje evropskih standarda.
– Marti Ahtisari nije našao za shodno već više od pola godine da razgovara s Beogradom o budućem uređenju Kosova i sada se setio da je pravi trenutak da se razgovara nekoliko dana od izbora i dok još nije formirana vlada – naglasio je Lončar. On tvrdi da je iz međunarodne zajednice vršen pritisak da Koštunica primi Ahtisarija, ali je to uzaludan posao jer je „Ahtisarijev papir“ jednostran i nije plod razgovora s Beogradom.
U Prištini se preduzimaju opsežne bezbednosne pripreme za dolazak Ahtisarija, a kosovski ministar policije Fehmi Redžepi tvrdi da su mere bezbednosti na celoj teritoriji Kosova podignute na viši nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari