Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, za Danas kaže da je pretkrivični postupak u predmetu Lovas trajao dve godine i, po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine, Služba za otkrivanje ratnih zločina MUP Srbije i Vojno-bezbednosna agencija saslušali su više od 50 lica i prikupili brojne materijalne dokaze.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, za Danas kaže da je pretkrivični postupak u predmetu Lovas trajao dve godine i, po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine, Služba za otkrivanje ratnih zločina MUP Srbije i Vojno-bezbednosna agencija saslušali su više od 50 lica i prikupili brojne materijalne dokaze. Deo dokaza prikupljen je u saradnji s Državnim odvjetništvom Hrvatske.
– Tužilaštvo je predložilo da se svim licima odredi pritvor, a rad na ovom predmetu se nastavlja – ističe Vekarić.
Na pitanje gde će se voditi postupak on kaže da Hrvatska ima svoj predmet a Srbija svoj i da će Državno odvjetništvo Hrvatske pomagati da se proces završi do kraja. Rekao je i da postoji predlog da se postupak vodi pred pravosudnim organima Srbije, a predmet protiv optuženih koji su dostupni hrvatskom pravosuđu – pred njihovim sudovima.
– Hrvatsko odvjetništvo će nam pomagati da se ovaj predmet izvede do kraja, kao što i mi njima pomažemo u drugim predmetima. Što se tiče izručenja, postoji ustavna barijera da se državljani jedne države izručuju drugoj. Najbolje bi bilo da predmet bude pred našim ili njihovim pravosuđem, ali bitno je da se svi ratni zločini potpuno razotkriju. Nedavno potpisanim sporazumom tužilaštava Hrvatske i Srbije približili smo se maksimalnoj pravdi – rekao je Vekarić.
Inače, pred Županijskim sudom u Vukovaru podignuta je optužnica protiv 18 osoba zbog ratnog zločina u Lovasu – jedan je u međuvremenu preminuo, jedan se brani sa slobode, jedan je pre nešto više od mesec dana uhapšen dok je iz Srbije prelazio u Hrvatsku i nalazi se u pritvoru u Osijeku, a ostali su nedostupni.
Sudija Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski rekao je za Danas da mu nije poznato da li su osobe koje su uhapšene u Srbiji iste one protiv kojih se vodi postupak pred tim sudom. On kaže da bi tim osobama moglo da bude suđeno u Hrvatskoj samo ako nisu državljani Srbije i ako su uhapšeni po osnovu međunarodne poternice raspisane na inicijativu Hrvatske. Ovaj sudija podseća na opšte pravno načelo da se za isto delo ne može dva puta suditi, ali dodaje da većina optuženih u Vukovaru nije dostupna.
Kako Vekarić objašnjava za Danas, postoji mogućnost da se na osnovu istog činjeničnog stanja vodi postupak na dva mesta pošto optuženi nisu dostupni i postoje ustavne barijere koje sprečavaju izručenje državljana sudu druge zemlje. Podsetio je na suđenje Škorpionima kada je Slobodanu Davidoviću suđeno pred Županijskim sudom u Zagrebu, a ostalima u Beogradu.
Ljudi koji su uhapšeni zbog zločina u Lovasu su, prema Vekarićevim rečima, iz Srbije – ili su prebegli ovde ili imaju dvojno državljanstvo.
Načelnik službe za otkrivanje ratnih zločina u MUP Aleksandar Kostić je posle hapšenja rekao za Danas da je reč „o osobama iz Slavonije i Srbije, od kojih su neki bili vojni rezervisti, a neki lokalno stanovništvo“.
Portparol Državnog odvjetništva Hrvatske Martina Mihordin rekla je za Danas da je, shodno protokolu o saradnji dva tužilaštva, bilo razmene informacija i da se saradnja nastavlja. Ona nije želela da iznosi bilo kakve komentare „u ovoj fazi postupka“.
Pripadnici novosadskog korpusa JNA, jedinice lokalne teritorijalne odbrane i paravojna grupa „Dušan Silni“ 10. oktobra 1991. počeli su artiljerijski napad na hrvatsko selo Lovas i ubili više od trideset stanovnika. Pošto su zauzeli selo navodno su podvrgli nesrpsko stanovništvo nečovečnim postupcima, uključujući i prisilni rad, mučenje i silovanje. Prema izjavi zaštićenog svedoka C-1204 na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom 10. januara 2003, pripadnici tih jedinica prisilili su pedesetak logoraša da prođu kroz minsko polje prekriveno detelinom na izlazu iz Lovasa. To se desilo 18. oktobra 1991. i tada su stradala 24 stanovnika Lovasa.
Taj „vojni predmet“, tvrdi Vekarić, dugo je bio u fioci – do pre dve godine kada ga je preuzelo Tužilaštvo za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari