Velebit: Problem je što građani koji ne podržavaju vlast ne vide opoziciju kao alternativu 1Foto: Screenshot N1

Mi se iznova bavimo temom kako da opozicija nastupi na izborima, da li mogu da se slože oko neke platforme ili programa umesto da čujemo pobednički program koji će pobediti ovu korumpiranu i kriminalnu vlast.

Mislim da naš posao nije da se bavimo projektom stvaranja  opozicije niti kako ona da dođe na vlast. Rešenje nije samo srušiti vlast, već ponuditi jednu celinu koja će omogućiti najvećom broju građana da žive bolje nego što žive danas – ocenjuje u razgovoru za Danas politikolog Vuk Velebit, koji govori o grupisanju opozicije, beogradskim izborima, aferi Belivuk i ministru odbrane Nebojši Stefanoviću.

Postoje li šanse da se opozicija grupiše za beogradske izbore i ne raspe glasove?

Činjenica da opet pričamo o tome kako da opozicija nastupi govori o tome da za sve ove godine opozicija nije smogla snage da pokaže jedinstvo i rešenost da se obračuna sa ovom vlašću. Ostalo je manje od godinu dana do održavanja izbora, a mi nismo čuli jasne predloge i rešenja za ključne probleme koji postoje u Beogradu. Od zagađenja preko kanalizacije do saobraćajne infrastrukture. Beograd je grad u kolapsu i nama treba izlaz iz toga.

Da li je dobitna strategija fokus na Beograd ili je to varka, dok traje prava priprema za predsedničke izbore?

 Dobitna strategija je vizija kako unaprediti svakodnevan život u Beogradu da postane funkcionalan grad i metropola umesto haosa u kome sad živimo. Ako govorimo o republici, dobitna strategija je nova vizija našeg društva u narednih pet do deset godina. Ovde ne razgovaramo o povratku na fabrička podešavanja, već o izgradnji instrumenata koji će omogućiti uspostavljanje institucija, zakona I njihovo sprovođenje. Danas je najveći problem što veliki broj građana koji ne podržava ovu vlast ne vidi ni da je opozicija alternativa ovakvoj vlasti. To je realnost koju živimo već devet godina, a koju mnogi opozicioni lideri odbijaju da vide. Prvo oni moraju da se suoče sa tom realnošću da bismo mogli da idemo napred u smeni ove vlasti.

Koliko se afera Belivuk dotiče opredeljenja birača? I ranije smo imali teške afere, ali je podrška Vučiću ostala stabilna?

 Afera Belivuk je sigurno najveća afera ove vlasti zato što do kraja pokazuje pravi identitet i sliku perioda vladavine Srpske napredne stranke. Iako je ova vlast došla na priči o borbi sa kriminalnom I korupcijom, za vreme njihove vladavine došlo je do stvaranja najvećeg kriminalnog klana na ovim prostorima. To se sigurno ne bi desilo da je vlast to htela da spreči, a sve ovo što gledamo danas jeste saniranje štete nastale odmetanjem kriminalaca. Bilo bi očekivano da vidimo da ova afera ozbiljnije uzdrma vlast na izborima, ali je glavno pitanje koja politička opcija će kapitalizovati podršku na borbi protiv kriminala i korupcije. Za sada najozbiljniji nastup imaju Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, ali je pitanje da li su njih dvoje dovoljni da svojim nastupima privuku neopredeljene i Vučićeve birače.

Šta će se po vašem mišljenju desiti sa SNS i Nebojšom Stefanovićem?

Nebojša Stefanović je moguće najpotcenjeniji političar u Srbiji. U ovom sukobu sa Vučićem vidimo koliko je on tokom poslednjih godina akumulirao moći a verovatno i novca, kakve je konekcije napravio u Srbiji i inostranstvu koje ne dozvoljavaju Vučiću da ga se reši kako bi to uradio sa nekim drugim čovekom iz svoje stranke. Mislim da se ni Vučić nije nadao da će jedina osoba koja će mu zapravo zagorčati život biti Nebojša Stefanović. Svakako ne očekujem javan rasplet sukoba Vučića i Stefanovića jer bi se on do sada već desio da je to bilo moguće. I kada Vučićevi mediji napadaju Stefanovića, on se vrlo spretno brani, a kada kritički mediji govore o mogućem formiranju stranke, Stefanović govori da je jedini stranka kojoj pripada SNS. To pokazuje političku spretnost Stefanovića koji ne dozvoljava ni jednoj strani da ga prisvoji ili odbaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari