Velika Britanija: Korekcija granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizujući 1Foto: FreeImages/ Mattias Skoog

Velika Britanija smatra da pozivi za korekciju nacionalnih granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući, a Nemačka smatra da je pomeranje granice rizično, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Ambasada Velike Britanije u Prištini navodi da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna za bezbednost, stabilnost i prosperitet obe zemlje, ali i šireg regiona.

Kako se dodaje, britanska Vlada veruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica.

„Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući“, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da će Velika Britanija nastaviti da podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, s ciljem sveobuhvatnog i održivog rešenja u korist obe zemlje.

Nemačka nije promenila svoj stav po pitanju promena granica između Kosova i Srbije, saopšteno je iz Nemačke ambasade u Prištini.

Zvaničnici Nemačke su u nekoliko navrata izjavljivali da bi podela Kosova mogla da dovede do stvaranja potencijalnih destabilizirajućih efekata u regionu i šire, zbog čega je ta država kategorički protiv podele. To je nedavno izjavio nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt.

I nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot je prethodno za kosovske medije izjavio da nemačka vlada smatra da Kosovo i Srbija treba da dođu do jednog sporazuma uz učešće EU, ali je dodao da je Nemačka kategorično protiv pomeranja granica između Kosova i Srbije jer je tako nešto rizično.

„Državni ministar Mihael Rot, kao i ambasador Helt u različitim intervjuima su jasno izrazili zvaničan stav o dijalogu o normalizaciji odnosa. Ovim je poznat stav Federalne vlade Nemačke“, navodi se u odgovoru Nemačke ambasade.

Predsednik Kosova Hašim Tači je do sada u nekoliko navrata izjavio da će u Briselu predstaviti inicijativu o korekciji granice Kosova i Srbije, što bi podrazumevalo pripajanje Preševske doline Kosovu, a nikako podelu, razmenu teritorija ili autonomiju za Srbe.

Razlog tome, kako je kazao, je zahtev političkih lidera Albanaca iz Preševske doline da se taj deo pripoji Kosovu.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

„Ja se zalažem i to je moja politika, za ragraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnih sukoba“, rekao je Vučić novinarima u Šidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari