Velikić: Režim se može skinuti samo na ulicama 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Masovnost trećeg po redu protesta protiv nasilja, pod parolom „Stop krvavim košuljama“, ali i povlačenje opozicionih lidera sa čela tog skupa, pokazuje da je nezadovoljstvo građana stanjem u državi zapravo jako duboko, da su i oni svesni da je jedini način smene ovakvog režima – na ulicama…

… ali on ne sme dobiti stranačka obeležja jer je mnogo obuhvatniji od toga, ocenjuju sagovornici Danasa.

Književnik Dragan Velikić ističe u razgovoru za Danas da na proteste ide sa velikom nadom jer misli da je jedno rešenje za ovakvo stanje u državi – na ulicama.

– Nama je neophodan građanski protest, a kao što vidimo, on rapidno ide uzlaznom linijom, mene to ne iznenađuje. Nikad ne možete predvideti kada će grudva snega da se zakotrlja i krene lavina, u ovom slučaju to je krenulo sa glavom Borka Stefanovića, to je bio povod. Ali uzrok je jedno duboko nezadovoljstvo i ta laž koja je nukleus ovog režima. Ja zaista verujem da, ubeđen sam u to, ovaj režim može samo na ulicama da se skloni, naglašava Velikić. On ističe i da je za dalji razvoj protesta i konačan ishod, jako važno da li će oni moći da se prošire iz Beograda na druge gradove.

– Naravno, mnogo je teže izaći na ulicu u nekom manjem mestu gde je neki Gašić glavni, a tih Gašića imate svugde, ali ja mislim da je ključno da se ovo desi i u Nišu, Subotici, Kragujevcu…. I da se ne prave kompromisi, zaključuje on.

Da su građani besni i nezadovoljni primećuje i profesor dr Ratko Božović, sociolog kulture, koji uporedo sa razgovorom za naš list prati konferenciju na kojoj ministar policije Nebojša Stefanović iznosi brojku okupljenih na protestu.

– Evo objašnjava ministar policije, on sad kao uspešan doktorand objašnjava matematički kako se to izračunava. Oni su kompetentni za sve, to su naučili od svog vođe, vođa nas je pretvorio u građane koje tretira kao maloumne, e to građani više ne mogu da izdrže. Ne mogu da izdrže da ih neko pravi budalama, da ih ismeva, da ih vode gori od njih samih. Tretman vlasti prema opoziciji ukazuje na pretpolitičko stanje, to više niko ne želi da trpi, zaključuje Božović. On takođe primećuje da je na ovom protestu bilo najviše mladih do sada, te da „mladi svet ima potrebu da dotakne malo slobode“. Božović ističe i da se pitanje zahteva protesta „mistifikuje“ i da mnogi zanemaruju da su zahtevi prilično jasni.

– Evo tu su zahtevi – nećemo nasilje, nećemo da nas ovako tretiraju, nećemo da trpimo da je vlast uzela sve medije, da su u svojoj vlastoljubivoj pohoti uzeli sve, uzeli državu za perčin. Ova vlast, koja ima podršku nešto više od jedne četvrtine biračkog tela, sve građane drži kao taoce i maltretira ih, iz pohote da se bude svuda, analizira Božović. On dodaje i da je po nekim pitanjima sada gora situacija nego ’90-ih godina, jer je Milošević „makar“ radikale držao po strani, a ovo je „čista radikalska priča“.

On ukazuje da ovi protesti zbog toga imaju veliki potencijal, ali da moraju da idu ka „samoodređenju“, odnosno d zahtevi ne smeju biti previše široki, da se treba držati onoga što je ostvarivo i zajedničko za sve.

– I ne sme se ići na ovakve izbore, kao što su bili u Lučanima, to nema smisla, na takvo poniženje ne treba pristati.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Đorđe Pavićević ukazuje da je za uspeh ovih protesta važno da oni ne dobiju formu stranačkih protesta, ali da formiraju svoj, jasan identitet.

– Ako bi imali klasičnu formu stranačkih protesta, mnogo je onih koji ne bi stali iza toga, zato je važno da stranke mogu da učestvuju, ali da se identitet ne gradi oko njih. Sada dosta toga zavisi i od dinamike i toga kako će vlast odgovoriti, ne samo na oficijalne zahteve, već na čitavo nezadovoljstvo i situaciju u zemlji koja postaje nepodnošljiva za veliki broj građana. Po dosadašnjim reakcijama vlasti vidimo da oni nemaju nikakvog senzibiliteta za osnovne zahteve za građanskim slobodama već se bave raspravom o broju ljudi, što potpuno promašuje poentu, a činjenica je da je na ulicama bio značajan broj ljudi, ukazao je Pavićević.

Riha: RTS da profesionalno izveštava o svemu

Građani su tokom protesta ispred javnog servisa održali „pet minuta buke“, dok je nekoliko jaja i grudvi ili ledenica pogodilo zgradu. Jedan od zahteva demonstranata je i više prostora na informativnim programima RTS, koji je u glavnom dnevniku emitovao kratak prilog sa protesta. Ovakav zahtev za Danas je komentarisala novinarka Antonela Riha. „Mislim da bi zahtev građana i opozicije morao da bude da RTS kao javni servis profesionalno izveštava, ne samo o protestima i opoziciji, već o svemu što se dešava u zemlji“, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari