Veselinović: Građanski front je idealna lista za Srbiju 1Foto: Medija centar

U nedostatku kredibilne opozicije vreme je da se građanske inicijative iz različitih gradova malo bolje organizuju.

Ako smem da zamislim neku idealnu situaciju i listu za koju bih ja glasao, rekao bih da je to Građanski front – platforma većeg broja građanskih inicijativa, pokreta i organizacija iz mnogih gradova u Srbiji koja bi ponudila drugačiji model organizovanja, kandidovala životne teme, odgovarala građanima na lokalu i time napravila korak ka decentralizaciji odlučivanja, kaže za Danas Dobrica Veselinović, aktivista inicijative Ne da(vi)mo Beograd, odgovarajući na pitanja o izlasku i koalicijama ove inicijative na parlamentarne izbore.

Prema njegovim rečima, to bi bila promena postojeće paradigme i odgovor na krizu ovakve reprezentativne demokratije koju svakodnevno gledamo u farsičnoj narodnoj skupštini – zaključuje Veselinović.

Upitan očekuje li prevremene republičke izbore, on odgovara da će se, po svemu sudeći, spajanje parlamentarnih i lokalnih beogradskih izbora izvesno desiti.

– U pitanju je vrlo pragmatičan i proračunat potez vlasti kako bi se ublažio poraz i eventualno sprečio raspad sistema koji nužno čeka beogradski SNS i satelite posle lokalnih izbora. Lično očekujem da Aleksandar Vučić sa celom svitom 12. marta otvori spomenik Zoranu Đinđiću, a da se na birališta izađe u nedelju 18. marta 2018. što je takođe simbolički važan dan zbog dešavanja 2004. na Kosovu. Otvaranjem spomenika bi opoziciji „preuzeo“ i poslednje utočište, a svima ostalima poručio da je on postao strela koja nam svima pokazuje novi put kojim treba ići u budućnost. No, kao što znamo – nije svaki put mirna vožnja, i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd će se potruditi da talasi nezadovoljstva ozbiljno zaljuljaju taj brod kojim će oni krenuti – najavljuje on.

Na pitanje hoće li Inicijativa ući u trku za Skupštinu Srbije, Veselinović kaže da je polje delovanja Inicijative grad Beograd, „jer su gradski problemi i politike nešto čime smo se dugo i ozbiljno bavili“.

– U tom smislu, ne bavimo se razmišljanjem i spremanjem za parlamentarne izbore, ali možda je u nedostatku kredibilne opozicije vreme da se građanske inicijative iz različitih gradova malo bolje organizuju – navodi Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari