Veselinović: Odluka o odbacivanju glasova iz centralne Srbije konačna 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Član kosovske Centralne izborne komisije Stevan Veselinović izjavio je za RTS da je odluka kosovskog Vrhovnog suda o odbacivanju glasova iz centralne Srbije konačna, kao i da je politička i da krši zakon i izborna pravila.

Presuda kosovskog Vrhovnog suda, kojom je potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe o odbacivanju glasova iz centralne Srbije, znači da će ti glasovi definitivno biti izbrisani iz konačnih rezultata.

„Postoji treća instanca, to je Ustavni sud, ali je, što se tiče izbornih pravila i procedura, odluka Vrhovnog suda konačna“, objasnio je Stevan Veselinović u Jutarnjem dnevniku RTS.

Veselinović je ukazao da procedura glasanja iz centralne Srbije putem pošte nije menjana i ista je kao i na prethodnim izborima.

Podseća da su ti glasovi prihvaćeni i računali su se u konačne rezultate.

Međutim, odluka Vrhovnog suda sve to menja, čime se krše zakon i izborna pravila, kaže Veselinović i ocenjuje da je odluka politička.

Presuda neće uticati na broj poslanika Srpske liste, ali će omogućiti nekim albanskim partijama da uđu u parlament, naveo je Veselinović.

Dodao je da je to njihova unutrašnja borba, ali se tiče načina na koji se glasa iz centralne Srbije, koji će morati da se menja.

Veselinović očekuje da će konačni rezultati biti potvrđeni za 12 do 13 dana, odnosno do kraja meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari