Foto: EPA ELVIS BARUKCIC

Reagujući na izjavu portparolke EU Maje Kocijančić da će pitanje Trepče biti deo dijaloga Kosova i Srbije u Briselu, Veselji je na Fejsbuku napisao da Trepča „nikada nije bila niti će biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom“.

„Ovim jezikom EU ruši svaku perspektivu dijaloga o dobrosusedstvu. Trepča je prirodno pravo države Kosovo. Danas i zauvek“, napisao je Veselji koji je i lider vladajuće Demokratske partije Kosova.

Lider DSK Isa Mustafa ocenio je kao „neprihvatljiv i apsurdan“ zahtev EU da Trepča bude deo dijaloga sa Srbijom.

„Čudi me zahtev EU da se pitanje Trepče razmatra u dijalogu sa Srbijom. Kosovo ni u jednoj fazi (dijaloga) nije prihvatilo da sa Srbijom razgovara o Trepči i njenim prirodnim resursima, koji su na teritoriji Kosova. To je apsurdan i neprihvatljiv zahtev, kao što je neprihvatljivo da se sa Srbijom razgovara o granicama i teritoriji Kosova“, naveo je Mustafa.

On je ocenio da će „kako se stvari kreću“, jednog dana od građana Kosova biti zatraženo „da ne dišu ako se o tome ne razgovara sa Srbijom“.

Mustafa je dodao da o jedinstvu Kosova kada je u pitanju Trepča, govori činjenica da je zakon o tom kombinatu usvojen 2016. godine a da je Skupština Kosova u nedelju dvotrećinskom većinom izglasala Statut Trepče.

Povezani tekstovi