Veselji zatražio raspuštanje parlamenta: Vreme je za donošenje odluka 1Foto: EPA/PETRIT PRENAJ

Predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji zatražio je raspuštanje Skupštine i određivanje datuma održavanja izbora.

„Vreme je za donošenje odluka. Pozvao sam svoje kolege iz političkih stranaka da se okupe u Skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju parlamenta, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora“, rekao je Veselji za RTK, posle sastanka Upravnog veća DPK.

Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za zakazivanje izbora – sastanak političkih stranaka sa predsednikom Kosova i odluka Skupštine o njenom raspuštanju.

Veselji je rekao da će preuzeti inicijativu, što je i njegova ustavna odgovornost, da sazove sednicu Skupštine, na kojoj bi trebalo dvotrećinskom većinom da bude doneta odluka o njenom raspuštanju.

U vezi sa pozivom odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja političkim strankama na konsultacije, Veselji je rekao da se neće odazvati, navodeći da je ostavka bila želja premijera.

„Preći ćemo na izborni proces. Građani su ti koji daju Vladi mandat. U ovom izbornom procesu imaćemo pozitivan ishod za DPK. Kosovo ima institucije, nema potrebe za stvaranjem konfuzije. Izbori su neizbežni“, poručio je Veselji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari