Veselji: Zbog bojkota opozicije nastavak vanredne sednice sutra 1Kadri Veselji Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je saopštio da će se vanredna sednica nastaviti sutra u 14.00h, pošto zbog bojkota i nedostatka spremnosti opozicije nije postignut konsenzus prilikom donošenja odluke o pregovaračkom timu u dijalogu sa Srbijom u Briselu, prenosi RTK.

Kako navodi RTK, on je na konferenciji za novinare posle neuspeha današnje sednice za podršku delegaciji vlade za dijalog sa Srbijom, govorio i o izjavi šefa parlamentarne grupe DSK Avdulaha Hotija, koji je izjavio da će onemogućiti podelu Kosova.

„Nije ostalo na Avdulahu Hotiju da brani Kosovo od naše podele. Kosovo je naše utočište gde mi živimo zajedno. Danas je trebalo da DSK i Avdulah Hoti budu u sali, da zajedno donesemo odluku da bi se vlast i opozicija suočile sa Srbijom. To je neozbiljno, može biti igra u sticanju moći preko manipulacije, ali Kosovo od toga ništa ne dobija“, kazao je Veselji.

Predsednik Skupštine je rekao da za donošenje odluke o Kosovu u Skupštini moraju biti albanske partije, i da je nedolazak opozicije uticao na to da današnja sednica ne nastavi rad.

„Neučešće Albanaca u ovoj sali šteti našoj državi i trebalo bi da budemo zajedno da ne bi prenosili poruku razdora kod građana“, rekao je Veselji prenosi RTK.

Upitan da li je bilo glasova za nastavak sednice zbog uslovljavanja poslanika Srpske liste, predednik Skupštine Veselji je odbacio takvu stvar, rekavši da oni nikada neće biti podložni uslovljavanju.

„Na Kosovu nikada neće biti uslovljavanja od Srpske liste jer nismo pod uticajem Srbije, ali poštujemo kolege iz Srpske liste i pozivamo ih da učestvuju u procesu donošenja odluka, ali više od drugih, danas je trebalo da Albanci budu zajedno i nećemo biti podložni bilo kojoj vrsti uslovljavanja“, rekao je Veselji.

Prema pisanju RTK, on je zatražio od Albanaca da budu ujedinjeni u donošenju odluka u interesu građana, i obećao da će se, ako se skupi 61 poslanika, vratiti na sednicu.

Gazete express: Sednica zavisi od Srpske liste

Sednica Skupštine Kosova na kojoj treba da se glasa o pregovaračkom timu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sazvana na zahtev vladajuće koalicije, u potpunosti zavisi od glasova Srpske liste, javlja RTK, pozivajući se na kosovske medije.

Izvori Gazete express ukazuju na to da su se poslanici Srpske liste danas povukli i da je rizik od neuspaha pravi razlog zašto je sednica odlagana.

Sednica je počela ujutru, odložena do 16,30 časova, pa potom do 18,30, ali niko od koalicionih lidera nije objasnio čemu tako duge pauze, a izvori Ekspresa kažu da su srpski poslanici već promenili stav bojkotovanjem sednice.

Vlada Ramuša Haradinaja, podseća RTK, formirana je nakon nekoliko sati čekanja na pripadnike Srpske liste, a danas su uslovljeni njihovim glasanjem za pregovarački tim za dijalog između Kosova i Srbije.

Vlada je juče predložila da na čelu tima bude Fatmir Ljimaj, a njegov zamenika Enver Hodžaj, a za članove pregovaračkog tima predloženi su Bedžet Pacoli, Dardan Gaši, Avni Arifi i Mahir Jagcilar.

Međutim, poslanici opozicije ocenili su kako je cilj tog tima podela Kosova i zatražili da se odmah prekine sednica koju je vladajuća koalicija sazvala, prenosi RTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari