Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

U platformi za dijalog koja sadrћi 11 naиela, ističe se da je glavni cilj Republike Kosovo da obezbedi priznanje suverenosti Kosova, kao i da neće biti sporazuma „o bilo čemu dok se ne postigne sporazum o svemu“, prenosi N1.

Predsednik skupštine Kadri Veselji je rekao da taj dokument podrazumeva pun integritet i suverenitet.

„Garantuje se da neće biti asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima, odnosno Republike Srpske na Kosovu. Istovremeno, garantuju se odgovornosti koje ima nezavisna država Kosova, kao i reciprocitet kako bi se zaštitila prava naše braće Albanaca u Republici Srbiji“, izjavio je Veselji.

Kopredsedavajući pregovaračkog tima Špend Ahmeti je rekao da je platforma o dijalogu zasnovana na Ustavu Kosova.

„Platforma se potpuno zasniva na Ustavu Kosova i ona citira članove ustava koji se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet. Takođe se u platformi kao princip ističe da su resursi koji se nalaze u Republici Kosovo eksluzivna svojina Kosova i da je njihovo korišćenje deo suverenosti“, ukazao je Ahmeti.

Među načelima se istovremeno istiиe da, tokom dijaloga, Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje ometaju Kosovo na putu njegovog međunarodnog priznanja kao nezavisne i suverene drzave, kao i da se odrekne suprostavljanju ili ometanju učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije. Pomenute su i druge teme koje traže rešenje, dok je u predlogu sporazuma predviđeno formiranje posebnog tribunala koji bi se bavio zločinima koje je Srbija izvršila na Kosovu, objavila je TV N1.

Povezani tekstovi