Veselji: EU nepravedna prema Kosovu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas ocenio da je Evropska unija nepravedna prema Kosovu kada se radi o procesu vizne liberalizacije.

Veselji je posle sastanka sa delagacijoma Evropskog parlamenta, predvodjena predsednikom Odbora za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom, na svom Fejsbuk profilu napisao da je sa predstavnicima odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove razgovarao o evropskoj agendi Kosova.

Iako Evropska unija, kako kaže, „ostaje nacionalni prioritet“, predsednik Veselji naglašava da je Unija nepravedna prema Kosovu u procesu vizne liberalizacije.

„Ispunili smo sve kriterijume, tako da našim građanima što pre treba omogućiti slobodno kretanje u šengenskoj zoni. Što se tiče dijaloga, posvećeni smo konačnom sporazumu sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem i otvaranjem perspektive evroatlantskih integracija“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je sa delegacijom EU razgovarao o situaciji na Kosovu i evroatlantskoj perspektivi Kosova.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Haradinaj je delegaciju EP-a upoznao sa dostignućima na Kosovu kada su u pitanju ekonomski razvoj i evropske reforme.

Premijer je tokom sastanka zatražio podršku za liberalizaciju viznog režima, rekavši da su kosovske institucije ispunile sve neophodne kriterijume.

Na sastanku poslanika EP i Srske liste je kako je saopšteno došlo do saglasnosti da je potrebno hitno ukidanje takse na robu iz Srbije, nastavak dijaloga Prištine i Beograda i postizanje kompromisnog rešenja, kako bi se uspostavio konačan mir na Balkanu.

Delegacija EP se srela i sa kosovskom opozicijom, kao i predstavnicima civilnog društva. Svrha njihove posete je procena političke situacije na terenu i sagledavanje trenutnih odnosa Kosova sa EU, uključujući međusobno dogovorene reforme i dijalog Beograda i Prištine.

Za sutra je najavljeno obraćanje medijima šefa delegacije, Mekalistera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari