Penzionisani američki general Vesli Klark, komandant snaga NATO za vreme bombardovanja SRJ, zatražio je od prištinskih vlasti dozvolu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta.

Uticajni informativni portal „Život na Kosovu“ (Jeta ne Kosove) piše da se Klark, sada rukovodilac energetske korporacije Enviditi (Envidity) iz Kanade, vraća na Kosovo zahtevom za istraživanja u zapadnom delu kako bi utvrdio količine uglja iz kojih bi kasnije dobijao sintetičku naftu. Kompanija se nada da će proizvoditi do 100.000 barela nafte na dan, ili 15 miliona litara, što će u roku od šest do sedam godina učiniti da Kosovo zadovolji svoje potrebe za naftom i gorivima za avione. Sintetička nafta se može koristiti za proizvodnju struje, veštačkih đubriva i proizvodnju plastike. Gorivo bi se moglo takođe koristiti za startovanje ratnih aviona, što je uspešno ostvareno u Vazdušnim snagama SAD.

Iz Ministarstva za ekonomski razvoj Kosova je rečeno da su informisani o zahtevu Klarkove firme, koji će razmotriti u skladu sa zakonskim procedurama i da će biti na tenderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari