Vesna Pešić: Neće biti dogovora 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Dogovor premijera Aleksandra Vučić i aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji bi podrazumevao da se jedan od njih povuče iz trke za šefa države bio bi iznenađenje, kao što je usledio šok na političkoj sceni kada je objavljena nezvanična vest da će se Nikolić kandidovati.

S obzirom na žestinu reakcija u SNS koja je usledila posle vesti o Nikolićevoj mogućoj kandidaturi, malo ko na javnoj sceni je juče mogao tačno da proceni šta će biti izlaz iz novonastale situacije.

Sociološkinja Vesna Pešić za naš list kaže da joj se čini da neće biti dogovora, „jer ništa od vlasti Vučić neće dati, a suština njegovog uživanja u vlasti je poniženje svih oko njega“.

– Pokušao je da do daske ponizi i zavrne Nikolića, koji mu nije ni u čemu smetao, i svoje funkcije mu prepustio, ali to nije moglo da dovede do fer odnosa. Aleksandar Vučić je sve vreme uništavao Nikolića i ovo je bio samo zadnji udarac. Pogrešio je, jer je normalno bilo da održava čvrst savez sa Nikolićem, i sad je dobio zasluženo odbijanje Nikolića da prihvati Vučićeve bezobrazluke. Verovatno će trčati posebno i to je dobro, jer je srušena SNS monolitnost kao suština autokratskog vladanja – navodi Vesna Pešić.

Jovo Bakić, politički analitičar, za Danas kaže da pretpostavlja da će i Nikolić i Vučić ući u trku za predsednika države. On tu opciju smatra verovatnijom.

– Suviše su zagazili u celu priču da bi bilo povlačenja sa bilo koje strane. S druge strane, nisu isključene ni ucene. Aleksandar Vučić je majstor za ucene i nije isključeno da će uceniti Nikolića. Međutim, i Nikolić štošta zna i o Vučiću, ali on neće imati toliki pristup sredstvima javnog komuniciranja – kaže Bakić.

Nezvanične procene naših sagovornika sa političke scene ukazuju na to da dogovora verovatno neće biti. Ako je tačno da Nikolić ima podršku Rusije, kažu naši sagovornici, teško da će moći da se povuče. Posledica toga je, kako nam je rečeno, ponavljanje situacije iz 2008. kada su Nikolić i Vučić napustili Vojislava Šešelja i izašli iz SRS. Sagovornici našeg lista smatraju da će Nikolić „uzeti“ Vučiću nekoliko poslanika kako bi oformio svoj poslanički klub.

Šta god da se dogodi, kako se nezvanično može čuti u redovima opozicije, posle najave kandidature Nikolića i ako dogovor sa Vučićem ne bude postignut, politička scena Srbije više neće biti ista. Kako se pretpostavlja doći će do velikog preslagivanja u odnosima partija, jer je došlo do novog mešanja karata. Naši sagovornici dodaju da se sad karte mešaju a da će biti podeljene posle održavanja predsedničkih izbora.

Uoči sednice Glavnog odbora SNS, zakazane za juče (petak) u 17.30 sati, pojedini mediji su objavili da su Nikolić i Vučić ipak telefonom razgovarali o predsedničkom kandidatu, i zakazali susret u nedelju. Vučić juče nije pred novinarima želeo da komentariše Nikolićevu kandidaturu i međusobne odnose, rekavši da ništa ružno ne želi da kaže o predsedniku.

„Ne bih da se bavim tračevima, poluistinama, čak neistinama o temama koje se ne tiču države, već političkih partija“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom.

– Neću da učestvujem u velikim svađama, a pred Srpskom naprednom strankom je mnogo izazova i problema, jer kao da se ceo svet sručio na našu glavu i kao da je svima važno da izgubimo, izjavio je Vučić, odgovarajući na pitanje da li je tačno da je dobio pismo sa zahtevima šefa države Tomislava Nikolića, kako su preneli pojedini mediji.

Ni Nikolić nije želeo da daje izjave poručivši novinarima da se strpe. Glavni odbor bi prema očekivanjima trebalo da podrži predlog Predsedništva stranke i podrži kandidaturu Aleksandra Vučića.

U četvrtak je Vučić dobio podršku svih odbora SNS u Srbiji, i koalicionih partnera SNS, dok su funkcioneri naprednjaka pozivali Nikolića da se povuče ili javno kaže svoju odluku da se kandiduje.

Predsedavanje

Uoči sednice GO SNS objavljeno je da će njome predsedavati potpredsednik naprednjaka Miloš Vučević, a da će se Vučić obratiti nakon rasprave. Mediji su tokom celog dana spekulisali da li se vode ili ne vode pregovori o Nikolićevom odustajanju od samostalne kandidature. Tvrdilo se da je 2012. kada je Nikolić prepustio mesto predsednika stranke Vučiću napravljen dogovor između njih da se po završetku predsedničkog mandata Nikolić opet vrati na čelo SNS. 

Krkobabić podržao Vučića

Predsedništvo PUPS, na sednici u petak, dalo je punu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Srbije. Predsedništvo ističe da su reformski kurs Aleksandra Vučića i njegovi napori da se postigne dugoročna stabilnost od najvećeg značaja za građane Srbije, navodi se u saopštenju Partije ujedinjenih penzionera Srbije koju vodi Milan Krkobabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari