Vesna Rakić Vodinelić: Opozicija raznim vlastima 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Profesorku prava u penziji Vesnu Rakić Vodinelić najpre je Nova stranka, čija je članica Predsedništva, imenovala za njihovu kandidatkinju za gradonačelnicu.

To je za Novu bio savim logičan i najbolji mogući izbor. Međutim, kako ona sebe nikada nije smatrala kandidatkinjom za tu dužnost, koalicija Nove i DS prirodno ju je stavila na prvo mesto liste “Da odlobodimo Beograd”, a predsednika DS Dragana Šutanovca za kandidata za gradonačelnika. Šutanovac je ipak široj javnosti prepoznatljiviji.

Time što pored sebe ima nju, Šutanovac je dobio čvrst oslonac u kampanji i branu za kritiku za sastav i redosled ljudi na listi, za razliku od sastava liste vladajuće stranke. Ona svoje ime, zavidnu pravničku i profesorsku karijeru i poverenje javnosti, nije samo pozajmila listi, već će i biti odbornica u Skupštini Beograda. “Verujem da imam snage za to, a svakako imam dovoljno životnog iskustva”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, aktuena vlast je ukinula dva osnovna prava i ideje na kojima se Beograd razvijao – slobodu i socijalnu pravdu. Misli da je veoma važno da se sve tema o kojima raspravljaju organi grada Beograda učine javnim, da se prevedu sa birokartskog na razumljiv jezik i da se u svakom trenutku zna o čemu se u datom trenutku glasa i kakve se odluke donose.

Objašnjavajući zašto je mnogo angažovanije ušla u poitiku na ovim izborima rekla je da je to zbog sadašnjeg društvenog trenutka. “Ni do sada nikad nisam bežala od politike, ali ne na način da bi politika bila moja profesija. Već dugo sam u opoziciji raznim vlastima, počev od Miloševića pa naovamo, a najviše što me kao profesionalca pogađa jeste nedostatak pravne države i odsustvo napora bilo koje vlasti, ma kako obojene bile, da učine odlučujući korak”, objasnila je ova vrsna opoziciona intelektualka.

Rođena je u Beogradu, 1950. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1973. na koje je i magistrilala i doktorirala. Dopisna je članica Međunarodne akademije za uporedno pravo u Parizu i čllanica Svetskog udruženja za procesno pravo. Od 1975. do 1998. bila je asistentkinja-pripravnica, asistentkinja, docentkinja, vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa kojeg je otpuštena na osnovu Zakona o univerzitetu Srbije iz 1998. Govori, čita i piše engleski i nemački, čita francuski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari