Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odbacilo je krivičnu prijavu i obustavilo postupak protiv Mileta Novakovića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – izjavio je za Danas Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odbacilo je krivičnu prijavu i obustavilo postupak protiv Mileta Novakovića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – izjavio je za Danas Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine. Novakovića je hrvatsko Državno tužilaštvo teretilo da je u periodu od septembra 1991. do 28. januara 1993. naredio i zatim i učestvovao u miniranju i potapanju hidroelektrane Peruča u Hrvatskoj.
Nakon pribavljanja dodatnih dokaza veštačenjem glasa Novakovića utvrđeno je nema elemenata krivičnog dela, odnosno da ni iz jednog prikupljenog dokaza ne proizlazi da je Novaković na bilo koji način učestvovao u izdavanju naređenja ili prenošenju naređenja za rušenje brane HE Peruča.
Novaković je bio osumnjičen na osnovu audio-snimka telefonskog razgovora od 29. januara 1993. koji su presrele oružane snage Republike Hrvatske i transkripata tog razgovora između oficira vojske RSK, za koga se sumnjalo da je Novaković i Ratka Mladića. tokom kojeg je Mladićev sagovornik prihvatio naredbu za rušenje brane.
– Istražni sudija je naredio veštačenje glasa, pa je na osnovu tog snimka i snimka razgovora generala Mladića navodno s Novakovićem izveštaj dostavljen 5. oktobra ove godine. Rezultati analize pokazuju da postoji značajan stepen verovatnoće da uzorci govora u snimku koji je dostavljen i u snimku koji je dostavljen i u snimku koji je sačinjen u sudu ne pripadaju istoj osobi odnosno da u telefonskom razgovoru nije učestvovao Novaković – objašnjava Vekarić. On objašnjava da je na slučaju Novaković srpsko tužilaštvo radilo poslednjih pet meseci, i to je jedan od predmeta koje je Hrvatska ustupila našem pravosuđu, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari