„Kabinet buduće vlade Srbije biće efikasan“, ocenio je juče lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i dodao da ova vlada koju će činiti 24 ministarstva neće biti skupa za državu, budući da će svi njeni članovi raditi posao za koji su plaćeni. „Srbija ima toliko problema da je i 40 ministara malo da rešava sve probleme stvorene poslednjih godina.

„Kabinet buduće vlade Srbije biće efikasan“, ocenio je juče lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i dodao da ova vlada koju će činiti 24 ministarstva neće biti skupa za državu, budući da će svi njeni članovi raditi posao za koji su plaćeni. „Srbija ima toliko problema da je i 40 ministara malo da rešava sve probleme stvorene poslednjih godina… Da vas podsetim, svi ministri su se u prethodnoj vladi bavili Kosovom i Metohijom, ministar prosvete se konkretno nikada nije bavio svojim resorom, a mi smo se dogovorili da se svako bavi svojim poslom, a ne onim što će nekom doneti političke poene“, rekao je Marković.
Balint Pastor, poslanik Mađarske koalicije izjavio je juče da će četvoro poslanika te koalicije glasati za predložene zakone o vladi i ministarstvima i da će podržati izbor proevropske vlade, bez obzira na to što neće učestvovati u njoj. Pastor je rekao da je Mađarskoj koaliciji nuđeno jedno potpredsedničko mesto ali da su oni to odbili. „Tražili smo jedno ministarsko mesto, da bismo imali odgovornost i nadležnosti, ali nažalost DS nije smatrala da treba da ga dobijemo“, rekao je Pastor novinarima i dodao da Savez vojvođanskih Mađara neće imati ni gradonačelnika Subotice, već će DS predložiti kandidata za to mesto. Prema Pastorovim rečima SVM će biti deo vladajuće koalicije u Subotici, odnosno imaće mesto predsednika Skupštine Vojvodine.
„Drznuli su se da izmisle funkciju zamenika predsednika vlade iako Ustavom nije predviđena, a sve da bi opravdali učešće SPS u vladi“, rekao je Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS novinarima u Skupštini Srbije, zamerajući strankama novoformirane većine što su izmenile Zakon o vladi i omogućile da odluke bude usvojene iako za njih ne glasa više od polovine ministara. Prema Nikolićevim rečima, nova vlada je plod dogovora mnoštva koalicionih partnera tako da će svaka stranka imati svoje ministarstvo koje će kontrolisati predsednik te partije. „Po opisu Ministarstva za ekonomiju, vidim da su njegove nadležnosti veće nego svih ostalih delova vlade“, rekao je zamenik predsednika SRS. Na pitanje novinara o opstanku koalicije SPS-PUPS-DSS-NS-SRS na nivou Beograda, Nikolić je rekao da dobro poznaje ljude koji su potpisali taj koalicioni sporazum. „Ne vidim da neko sme da izgubi obraz i da popusti pod pretnjama predsednika Srbije Borisa Tadića“, zaključio je on.
Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba koalicije Za evropsku Srbiju rekla je juče novinarima u parlamentu Srbije da je Predlog zakona o ministarstvima deo ukupnih dogovora vladajuće većine i da ne veruje da će biti novih intervencija na tom zakonu. „Naravno da opozicija kritikuje vladu i da je jedan od razloga broj članova kabineta, ali u odnosu na sadašnji kabinet ovaj nije preglomazan“, rekla je Kolundžija, ne želeći da govori o personalnim rešenjima za ministarske resore.“
Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-NS u Skupštini Srbije rekao je juče novinarima da taj poslanički klub neće podržati Predlog zakona o vladi jer je taj zakon „rezultat političke trgovine stranaka koje su formirale vladajuću većinu“. Aligrudić je novinarima rekao da zamera predlagačima to što su praktično izmislili funkciju prvog zamenika predsednika vlade. To praktično znači, rekao je, da bi morao automatski da postoji i drugi zamenik premijera. On je ocenio i da se iz zakona ne nazire kakvu će politiku nova vlada voditi, ali da se već nazire da će ona voditi politiku Vašingtona, a ne politiku Srbije“. On je predložene izmene Zakona o vladi nazvao „glupim, kratkim i protivustavnim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari