Veterani traže da ih primi Vučić 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ratni vojni veterani i ratni vojni invalidi ne odustaju od svojih zahteva, te su već deseti dan, počev od 5. oktobra, u Pionirskom parku, ispred Predsedništva Srbije, zahtevajući razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ipak, kako navode, niko ih ne čuje. Njihovi zahtevi, kako piše u zahtevu, dolaze iz „nebrige i zapostavljanja od strane države“, a odnose se na osnivanje „boračkog ministarstva“, dobijanje „boračkog dodatka“, povlačenje Predloga zakona o boračko – invalidskoj zaštiti.

„Skup na ovom mestu je jedini način da nas primete država i državni organi. Cilj nam je da budemo primljeni na razgovor kod predsednika Srbije Aleksandara Vučića. Ovde smo već deset dana, ali je sve veoma malo prisutno u medijima, kao da je zabranjeno izveštavati o ovome. Nas gledaju kao socijalne slučajeve i odnose se prema nama bez poštovanja. Zakon mora da se menja, potrebno je puno korekcija. Udruženje Ratnih vojnih invalida koje je učestvovalo u izradi zakona je, na neki način, u sukobu interesa. Podržavaju nas ali od njihovih odnosa sa ministarstvom zavisi i njihovo finansiranje“, navodi Veselin Uzelac, ratni vojni invalid iz Subotice.

„U rešavanju boračkih pitanja imamo primere iz sveta i na njih treba da se ugledamo. Nigde posttraumatski stresni poremećaj nije ograničen na pet godina, kao kod nas, nakon čega dolazi do ostvarivanja prava na osnovu te bolesti i bolesti koje on izaziva. O tome ne mogu da govore pravnici nego medicina, ali mi nemamo zakonsku osnovu da ostvarimo svoja prava na osnovu te dijagnoze. Obećanja od predsednika za rešavanje naših problema traju već dve godine i obećano je puno toga, ali malo toga konkretnog je i učinjeno. Sama činjenica da smo mi ovde deset dana pokazuje kakav je odnos države prema nama i koliko nas čuju i vide“, kaže Nenad Stanić, ratni veteran iz Čačka i organizator skupa.

„Nama se predstavnici vlasti obraćaju kao da smo svi mi neobrazovani i neupućeni. Ministar nam je rekao da će predloge koje smo mi iznosili na javnim raspravama predati radnoj grupi pa će ona da uobliči novi predlog nacrta zakona pa kada to urade onda će da preda Vladi, pa će se videti da li to može da se izvede finansijski ili ne može. Onda bi predlog nacrta došao do predsednika države, pa ako on odobri onda će da ide u skupštinu. Kako je sve na adresi predsednika mi smo sada ovde. Mi se nadamo prijemu, bar da nas neko sasluša, ali izgleda da se slušaju samo parazitska udruženja koja žive na račun države“, misli Miodrag Mokan, ratni veteran iz Pančeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari