Video samit o odnosima Srbije i Kosova u petak, sa Makronom i Merkel 1Foto: EPA-EFE/ OLIVER HOSLET

Video samit o odnosima Srbije i Kosova biće u petak, pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije, da „ponovo pokrene dijalog“ dve strane, saopštilo je danas Predsedništvo Francuske.

Samit treba da Evropsloj uniji omogući „da olakša rešenje njihovih razlika“, navela je Jelisejska palata.

Na samitu treba da učestvuju predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Samit se održava ubrzo posle objavljivanje predloga optužnice Tužilaštva u Hagu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija za ratne zločine za vreme sukoba sa Srbijom od 1998-1999. Posle objavljivanja ovog predloga optužnice odložen je samit Srbije i Kosova predviđen za 27. juni u Beloj kući, uz posredovanje SAD.

Kako saopštava Jelisejska palata, samit u petak, organizovan na inicijativu predsednika Makrona, sledi samit održan u Berlinu u aprilu 2019, kada su Srbija i Kosovo prihvatile, pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, da nastave pregovore.

Tada su dve strane predvidele da se sastanu nekoliko meseci kasnije u Parizu, ali dijalog je ponovo bio blokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari