Vilijam Montgomeri: Zapad ne razume Srbiju 1Foto: EPA PHOTO EPA/SASA DJORDJEVIC

Zapad do danas nije shvatio značaj kosovskog pitanja za Srbiju, a budući da ne razumeju, nisu spremni da preduzmu korake za rešavanje situacije koji bi možda značili izvesnu bol ili čak bes za obe strane, ali ne bi bili shvaćeni kao potpuno jednostrani, ocenio je nekadašnji američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

Montgomeri je u autorskom tekstu, koji prenosi Kosovo onlajn, predočio da dok se to ne shvati u potpunosti, neće biti ostvaren stvarni napredak, pregovori će biti bezuspešni, a na Srbiju će se vršiti stalni pritisak.

Bosna i Kosovo su istovremeno i odvojeni i povezani. Neki problemi su specifični za svaku oblast, ali veliki strah Zapada je da bi svaka promena granica ili politike na jednom području neizbežno dovela do pokušaja promene na drugom. U stvari, da mogu ići još dalje i oživeti separatističke pokrete u Španiji, na primer, ukazao je on.

Mogućnost ozbiljnog, možda neobuzdanog nasilja u bilo kojoj od zemalja u slučaju pokušaja promene granica predstavlja legitimnu zabrinutost, ocenio je Montgomeri i ocenio da, iako sada nema ratova, međuetnički odnosi u Bosni i na Kosovu i dalje su veoma loši.

Bilo je malo pomirenja, ako ga je uopšte bilo. Dve oblasti ostaju zaključane u političkim sistemima koji su im nametnuti i koji su neodrživi. Njihova promena se pokazala nemogućom tokom više od dve decenije i nije bilo nade za poboljšanje, predočio je Montgomeri.

Montgomeri je istakao i da su administracija Donalda Trampa i njen predstavnik za Balkan Ričard Grenel iskreno imali malo razumevanja ili brige za balkanski region i zato ih nije bilo briga za stavove Evropljana ili američke spoljnopolitičke zajednice.

U stvarnosti nisu imali šanse da postignu bilo šta važno, zbog protivljenja EU, američkih spoljnopolitičkih aktera i nekoliko domaćih grupa kosovskih Albanaca. Nesrećni napor da se pritisnu Srbija i kosovski Albanci da promene svoj pogled na izraelsko pitanje u okviru pregovora pokazuje gde su bili njihovi istinski interesi, naglasio je nekadašnji američki diplomata.

Ostaje činjenica da se kosovski Albanci osećaju ohrabreno da zauzmu ekstremne stavove, jer misle da imaju podršku SAD. Oni se neće zadovoljiti ničim manjim od punog priznanja u trenutnim granicama, kaže Montgomeri.

Na Srbiju se, dodao je, u međuvremenu sve više vrši pritisak na ustupke u tom pravcu, iako se čini da je punopravno članstvo Srbije u EU veoma daleko, a obećanja kosovskog rukovodstva u “dijalozima“ sa Srbijom nisu ispunjena.

Ne vidim zašto bi Srbija imala bilo kakvo uverenje da će dalji ustupci s njene strane biti ispoštovani ustupcima s druge strane, napisao je Montgomeri.

Osnovni zaključak ostaje – zemlje Balkana nisu u stanju da se same pomire, a postupci međunarodne zajednice, iako dobronamerni, samo pojačavaju nestabilnost. Žarko se nadam da grešim, zaključio je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Vilijam Montgomeri: Zapad ne razume Srbiju”

  1. Istorija na ovim prostorima u zadnja dva veka i pre, se ne ponavlja ali sliči. Zapad dobro razumije Srbiju samo kada ostvaruje preko Srbije svoje interese. Ako tih interesa nema, onda pomoću Srpskih komšija pritiska na Srbiju uvodeći sankcije, bombarduje i vrši neviđene bezbrojne zločine nad njima do vađenja organa živim Srbima. I to pokrivaju jednom Srebrenicom?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.