Novi vlasnik ciglane Ćele kula, Američki investicioni fond, zatražio je od nadležnih grada Niša da izmeste romsko naselje sa placa ciglane koji je takođe u njihovom vlasništvu, potvrđeno je juče u gradskoj opštini Palilula, na čijoj teritoriji su i romsko naselje i ciglana.

Predsednik opštine Palilula Ivan Novaković upozorio je da je novi vlasnik niške ciglane, koja se nalazi u naselju Crvena zvezda na periferiji grada „većpripremio dokumentaciju u kojoj traži da se plac oko ciglane raščisti“.

– Postojanje romskog naselja na privatnoj svojini može da bude problem i ne znam kako ćemo ga rešiti. Bude li zatraženo da se oni uklone sa te privatne svojine, nadležni će to morati da urade – rekao je Novaković.

Od gradonačelnika Niša Miloša Simonovića juče pre podne nije bilo moguće dobiti odgovor šta će grad učiniti u ovom slučaju.

Gradska većnica Dušica Davidović, zadužena za socijalna pitanja, rekla je da je „grad upoznat sa problemom žitelja ovog naselja“ i da su sa njima „u pregovorima oko mogućih rešenja“.

– Ono što grad svakako neće dozvoliti jeste da ljude iz ovog naselja izbacimo na ulicu bez prethodno obezbeđenog prostora za njihovo stanovanje. Gradska vlast će im koliko god bude mogla izaći u susret kako bi se adekvatno rešio problem njihovog stanovanja- rekla je Davidovićeva.

Stanovnici romske nacionalnosti u ovom naselju kazali su juče da ono „nije kartonsko“ većda postoji više decenija i da u njemu živi oko 90 porodica. Oni su rekli novinarima da očekuju pomoćgradske i opštinske vlasti, jer ukoliko budu iseljeni „nemaju gde da odu“.

– Grad mora da razmisli kako da reši naš problem, a mi sigurno nećemo ćutati kao kosovski Romi u Beogradu koji su nedavno raseljavani- poručio je jedan od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari