U 2016. portal Istinomer ocenio je oko 200 izjava domaćih političara i javnih funkcionera od kojih 71 odsto (143) negativno.

Istinomer, već tradicionalno četvrtu godinu za redom, pravi pregled izjava koje su tokom godine ocenjivane na našem sajtu.

Kao i tokom nekoliko prethodnih godina, najveći broj ocenjenih izjava na Istinomeru ima premijer Srbije Aleksandar Vučić što je posledica činjenice da je premijer znatno više bio medijski zastupljen nego ostali članovi Vlade i drugi politički akteri. Premijer je bio izuzetno aktivan u predizbornoj kampanji, održao je veliki broj redovnih i vanrednih konferencija za medije, a u televizijskim emisijima uglavnom je bio jedini gost. Od ukupno 83 ocenjene izjave premijera u 2016, njih 15 (18 odsto) je pozitivno, šest (7 odsto) je ocenjeno ocenom „nešto između“, a 61 negativno (73 procenata).

Ostali akteri na političkoj sceni, uključujući članove Vlade Srbije, davali su mnogo manje izjava, naročito onih “merljivih” koje sadrže činjenice i koje je onda moguće oceniti sa aspekta tri kriterijuma: istinitosti, doslednosti i ispunjavanje obećanja. Po broju ocenjenih izjava na Istinomeru u protekloj godini, posle premijera Vučića, ali daleko iza njega, nalazi se potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović sa ukupno ocenjene 22 izjave – dve pozitivno, tri ocenom „nešto između“ i 17 negativno. Sledi gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa 14 ocena – dve pozitivno, jedna „nešto između“ i 11 negativno.  

Za razliku od 2015. godine kada premijer nije imao ocena “nešto između”, odnosno govorio je ili istinu ili neistinu, primetno je da u ovoj godini često pribegava argumentima koji na prvi pogled deluju tačno, ali je kontekst namerno “pomeren”. To se moglo uočiti kroz nekoliko tehnika interpretacija činjenica koje je premijer koristio, poput poređenja neuporedivog  („Sagradili smo više kilometara auto-puta nego Nemačka“ ili „Imamo manji deficit od Francuske“). Takođe, premijer je često isticao pozitivno u jednom malom segmentu neke društvene pojave ne bi li se dokazalo da je povoljan ceo trend (“Plate u aprilu premašile 400 evra”. Međutim, u narednim mesecima plate nisu prešle taj prag, što je premijer u trenutku davanja izjave morao da zna). Takođe, jedna o korišćenih tehnika je bila i uporno ponavljanje istih iskaza iako se veoma lako može utvrditi da nisu tačni (“Srbija ima najnižu stopu PDV u regionu” ili “Porodiljska prava u Srbiji bolja i veća nego u Nemačkoj”).

Za “Laž godine” čitaoci Istinomera svojim glasovima izabrali su izjavu premijera Vučića:
“Zašto je izmišljena cela priča o fantomkama? Zato što je sve izmišljeno kao simbol, da se zove fantomke. Nisu oni videli te fantomke, niste ih videli ni vi. To su potvrdila dvojica svedoka, ja sam siguran da je to tačno. Pri čemu ih nije bilo 30, bilo ih je ili devet ili 10 ili 11.” (TV Pink, 29. 5. 2016. godine)

U izboru za “Laž godine” u najužoj konkurenciji bile su izjave: potpredsednice Vlade Zorane Mihajilović da “ova Vlada ispunjava sve u roku”, šefa polaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića da na “protestima nema više od 200-300 ljudi”, predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića da su “strani investitori za dve godine zaposlili 150.000 ljudi” i izjava premijera Vučića “da Vlada nije davala subvencije od 10.000 evra po radnom mestu” i gradonačelnika Beograda Siniše Malog da će “za Novu godinu 90.000 Bugara doći u Beograd”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari