Više od 10 zemalja EU protiv vizne liberalizacije za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Više od deset zemalja Evropske unije protivi se liberalizaciji viznog režima za Kosovo, objavljeno je na nedavnim sastancima u Briselu, piše prištinski denevnik Zeri i dodaje da se odluka o ukidanju viza ne može dogoditi ove godine.

Očekivanja građana Kosova, piše Zeri, bila su da će se ove godine barem odlučiti o liberalizaciji viznog režima, ali je malo verovatno da će se to dogoditi, jer je proces donošenja odluka unutar Evropske unije blokiran zbog nespremnosti mnogih država članica.

Na poslednjem sastanku ambasadora država članica Evropske unije, poznatom kao COREP, navedeno je da 12 ili 13 zemalja EU još nisu spremne da podrže takvu odluku. Ministarka za evropske integracije Durata Hodža je za Zeri pre nekoliko dana izjavila da je moguće da se odluka o liberalizaciji viza ne donese tokom ove godine.

List podseća da su viznu liberalizaciju najavljivali predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik parlamenta Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj, kao i ministar za integracije Hodža, ali da nijedan zvaničnik EU to nije obećao. Institut EPIK je, takođe, podsetio da nijedan predstavnik institucija EU ili država članica nikada nije dao rokove za viznu liberalizaciju i da su to činili samo kosovski zvaničnici svojim neodgovornim i nerelanim obećanjima, piše Zeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari