Više od dva miliona dinara potrošeno je za iznajmljivanje stanova za narodne poslanike u periodu od juna 2007. do juna ove godine, navodi se u odgovoru Narodne skupštine, na pitanja novinara Danasa koji se pozvao na zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Tokom tog perioda naknadu za zakup stana dobijalo je sedam narodnih poslanika, a ako se ukupna cifra podeli s brojem poslanika dobija se podatak da je svako od njih za tu godinu dana dobio više od 300.

Više od dva miliona dinara potrošeno je za iznajmljivanje stanova za narodne poslanike u periodu od juna 2007. do juna ove godine, navodi se u odgovoru Narodne skupštine, na pitanja novinara Danasa koji se pozvao na zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Tokom tog perioda naknadu za zakup stana dobijalo je sedam narodnih poslanika, a ako se ukupna cifra podeli s brojem poslanika dobija se podatak da je svako od njih za tu godinu dana dobio više od 300.000 dinara.

Neophodna kontrola rashoda

„Troškove narodnih poslanika treba kontrolisati, ne bi li se utvrdilo da li je reč o ekonomski opravdanim, ali celishodnim rashodima“, objašnjava za Danas Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. On podseća na slučaj od pre nekoliko godina, kada su objavljeni skandalozni podaci o visini putnih troškova. „Iznenađuje da je i pored enormnih isplata zbog putnih troškova, u budžetu po toj stavci ostalo novčanih sredstava. To ukazuje da je neophodno da se budžet realno planira, ali i da se kontroliše trošenje budžetskog novca“, objašnjava Nenadić i dodaje da je dobro što je nakon tog slučaja promenjen Pravilnik Skupštine na osnovu kojeg su isplaćivani ti troškovi, čime je sprečena mogućnost zloupotrebe. Kada je reč o zakupu stanova za poslanike Nenadić kaže da pretpostavlja da je to isplativije, kada Skupština zaseda, ali i da je ekonomičnije da se plaćaju hotelski troškovi za smeštaj poslanika kada nema sednice.

U ovom sazivu Skupštine tri narodna poslanika dobijaju mesečno ukupno 105.000 dinara za zakup, odnosno po 35.000 dinara, ističu iz Narodne skupštine. U ovu cifru uračunati su i troškovi struje, telefona i komunalih uslova. Iznos naknade za zakup donet je na sednici Administrativnog odbora Skupštine, a poslanici su dužni da Odboru dostave overeni ugovor o zakupu stana, kako bi dobili naknadu.
Osim ovih, u poslaničke beneficije spada i pravo na besplatan prevoz u železničkom, drumskom, rečnom saobraćaju na teritoriji Srbije, kao i javnom gradskom saobraćaju. Takođe, poslanici imaju pravo na naknadu troškova putovanja ako do Beograda putuju svojim vozilima, naknadu za službena putovanja, kao i besplatno korišćenje garaža. Za ishranu tokom zasedanja, poslanici imaju dodatak koji iznosi pet odsto od prosečne plate u privredi Srbije.
Prema podacima Narodne skupštine od 24. jula ove godine, od 250 narodnih poslanika, čak 171 je imao zasnovan stalni radni odnos u parlamentu. Prosečna mesečna primanja poslanika na stalnom radu su oko 100.000 dinara, što uključuje platu od oko 76.000 dinara i paušalni dodatak od 30.000 dinara, navodi se u skupštinskom Informatoru.
Poslanici koji nisu na stalnom radu imaju pravo na naknadu u visini razlike plate koju ostvaruje poslanik na stalnom radu.
Poslanička zarada obračunava se po koeficijentu 8,6 pomnoženom s osnovicom od 8.824 dinara. Ta osnovica utvrđena je odlukom Administrativnog odbora, 3. februara 2005, i dosad nije promenjena. Svi narodni poslanici imaju pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu od 40 odsto od punog iznosa plate poslanika na stalnom radu, što je u dinarskoj protivvrednosti oko 30.354 dinara.
Primanja predsednika i potpredsednika Skupštine kreću se od 110.000 do 140.000 dinara.
Pravo na naknadu plate po isteku poslaničkih funckija u trajanju od šest meseci, prema podacima parlamenta, trenutno koristi 61 bivši narodni poslanik, tako da njima i narednih meseci teče radni staž i dobijaju poslaničku platu.
Za razliku od ranijih godina, kada je osnovni razlog političarima da se bave politikom bio dobijanje stana od države, sada to više nije slučaj. Prekinuta je praksa dodele stanova, tako da u prethodnom sazivu nijedan poslanik nije dobio stan u trajno vlasništvo, ali ni na korišćenje. Za kupovinu stanova Skupština više ne izdvaja novčana sredstva, navodi se u odgovoru parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari