Visković: Dačića u regionu i šire tretiraju sa podozrenjem 1Foto: Fonet

Generalna ocena za angažman Ivice Dačića u prethodnoj vladi gde je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova nije negativna. Imao je, naravno, i loše poteze, odnosno izjave koje su bile neprimerene i koje bih ocenio negativno – ističe za Danas Ivo Visković, profesor FPN i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

On napominje da ne bi trebalo „svaliti“ na Dačića svu odgovornost za zapaljive izjave iz oblasti regionalne politike.

– Izvesno je da su njegove izjave upućene državama u regionu zapravo posledica dogovora na nivou Vlade Srbije. Ne verujem da je on sam u tome, da je to sve sam smislio i da je samostalno delovao. NJegove izjave i nastupi su deo spoljne politike Vlade Srbije. Ne bi bilo dobro da je drugačiji slučaj i da je to on sam odlučio da tako nastupa. Zbog toga mislim da ne bi bilo fer svaljivati na njega odgovornost jer je očito reč o državnoj politici – ističe Visković u odgovoru na pitanje kako bi ocenio nastupe Ivice Dačića u vezi sa državama u regionu, koje su u poslednje vreme vrlo oštre, posebno prema Hrvatskoj.

Sagovornik Danasa naglašava da postoji određeni kontekst koji prati javni angažman Ivice Dačića a u vezi je sa sumnjama u njegovu političku orijentaciju.

– Činjenica je da ga u regionu i na međunarodnom planu tretiraju sa podozrenjem. Da postoji sumnja u iskrenost proevropskog opredeljenja – ističe Ivo Visković.

Prema njegovim rečima, Ivica Dačić je odlično obavio funkciju predsedavajućeg OEBS.
– Moram da kažem da su svi bili iznenađeni njegovom ulogom. Da je on taj posao odradio vrlo uspešno i profesionalno, to su mi u razgovoru sa strancima mnogi potvrdili i rekli. Dačić je za njih bio vrlo prijatno iznenađenje – smatra Visković.

Govoreći o tome koji izbor budućeg šefa diplomatije bi bio dobar za javni interes i reputaciju države na međunarodnom planu, naš sagovornik ističe dva ključna uslova – da bude prihvatljiv i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu.

– Jednostavno, takva je tradicija biranja ministara spoljnih poslova u Srbiji. Mora da ima određenu težinu kako na domaćem tako i na stranom terenu. Neophodna je ličnost koja je u prilici i ima sposobnosti da otvori vrata i stvori nove kontakte u inostranstvu. Ali, bez težine na domaćem terenu, teško je postići potpunu uspešnost u obavljanju tog posla. Ima kod nas dosta takvih ljudi, ali oni se, nažalost, drže podalje od politike – zaključuje Ivo Visković u izjavi za naš list.

U pokretu Dosta je bilo kažu za Danas da Dačić nije dobar ministar spoljnih poslova. Kako navode, „osim toga što ne govori svetske jezike i samim tim ne može da uspostavi direktne odnose sa svetskim državnicima, stanje u ministarstvu je alarmantno. Partijski kadrovi bez ikakvog iskustva u diplomatiji nanose veliku štetu Srbiji“. Povodom Dačićeve izjave da je interes Srbije ulazak SPS u vladu, u DJB navode da takav državni interes ne postoji, ali da postoji sitan partijski interes. „Ali valja sačekati. Još uvek nije sigurno da će vlada uopšte biti formirana. Glavno pitanje su predsednički izbori. Mandatar zna da ako SNS izgubi predsedničke izbore za tim će uslediti i gubitak parlamentarnih“, smatraju u pokretu Saše Radulovića.

Marko Đurišić, funkcioner SDS, za Danas kaže da je Dačić odavno prestao da vodi računa o interesima Srbije i da već dugo vremena radi u ličnom i interesu svoje stranke. „Mada, u poslednje vreme, čini mi se da je zanemario i stranku. A posto diplomatija nije izbor za zvezdu Granada, njegov izbor nikako ne pomaže podizanju ugleda zemlje“, zaključuje Đurišić.

SPS bez odgovora

Visoki funkcioneri SPS, pa ni Ivica Dačić, juče nisu odgovarali na pitanje Danasa koji je to interes Srbije da SPS uđe u Vladu, s obzirom na to koji i kakav uticaj su ministri imali u proteklom periodu na donošenje odluka u Vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari