Visoki zvaničnici SAD tražili da Ljimaj ne bude na njihovom sastanku sa kosovskim zvaničnicima 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Visoki američki zvaničnici sastali su se danas u Prištini sa zamenikom premijera Kosova Enverom Hodžajem, gradonačelnikom Prištine i kopredsedavajućim pregovaračkog tima Kosova Špendom Ahmetijem, ali su zatražili da na sastanku ne bude član pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom Fatmir Ljimaj.

Kako javlja portal Koha.net na sastanku su bili glavni direktor za Evropske poslove u Nacionalnom savetu bezbednosti SAD Džon Erat kao i direktor za Balkan Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Bradam Berkli.

Zvaničnici kosovske Socijaldemokratske inicijative, čiji je predesednik Ljimaj odbacili su navode da su američki zvaničnici zatražili da on ne bude na sastanku.

Ljimaj je na crnoj listi osoba kojima nije dozvoljen ulazak u SAD.

Hodžaj je na Fejsbuku napisao da su predstavnici Kosova dobili garancije opredeljenja SAD da se dijalog sa Srbijom okonča međusobnim priznanjem i učlanjenjem Kosova u UN.

„Sada je poslednji trenutak da mi kao nosioci institucija Kosova odredimo prema dobronamernom zahtevu Amerikanaca, da suspendujemo takse i otvorimo put mogućnosti da se tokom godine postigne sporazum“, napisao je on.

Hodžaj je naveo da se je odnos Kosova i SAD na najnižoj lestvici u njegovoj političkoj karijeri dugoj 15 godina i da to treba uznemiri političare i kosovsko društvo.

„Nikada ne treba da dovedemo u pitanje američku podršku i partnerstvo sa njima“, napisao je Hodžaj na Fejsbuku.

Visoki američki zvaničnici koji su pre Kosova boravili u Beogradu, sastali su se u Prištini i sa predstavnicima opozicije a na sastanak nisu pozvani predstavnici Samoopredelenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari