Vizna liberalizacija Kosova do kraja 2019. 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Najpozitivniji scenario je da se odluka o liberalizaciji viza za Kosovo donese tokom ove godine, međutim, ne isključuje se mogućnost odlaganja ovog procesa do kraja 2019. godine, preneo je RTK.

Liberalizacija viza za Kosovo se možda neće desiti do drugog dela 2019. mada se očekuje da će odluka biti doneta u toku ove godine. Nedavno je predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da se liberalizacija možda neće desiti do 2020. ako se vlast i opozicija ne dogovore i pred Evropskom unijom pokažu da su ispunjeni kriterijumi za liberalizaciju.

Medutim, predstavnici opozicije i poznavaoci evropskih integracija kažu da sada odluka o ukidanju viza zavisi od volje zemalja članica EU, ali ne isključuju mogućnost da se odluka o ukidanju viza za građane Kosova donese tek nakon izbora u Evropskom parlamentu, odnosno do kraja 2019.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža izjavila je za list „Zeri“ da opozicija na Kosovu ima važnu ulogu u procesima integracije, mada su na sastanku Radne grupe Saveta ministara zemalja članica EU za region Zapadnog Balkana (COWEB) poslanici Samoopredeljenja bili „destruktivni neprihvatanjem dostignuća Kosova“.

„Opozicija mora da bude konstruktivna, posebno kada je u pitanju interes građana. Niko ne može da bude oslobođen svoje odgovornosti, opozicioni poslanici su izglasani i zastupaju građane zemlje. Nažalost, poslanici pokreta Samoopredeljenje su bili destruktivni na poslednjem sastanku sa COWEB ne prepoznajući sprovedene reforme, što bi moglo negativno da utiče na proces liberalizacije viza“, rekla je Hodža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari