Vlada: 500 miliona dinara za razvoj nauke 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (Arhiva)

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o fondu za nauku, kojim će se, kako je navedeno u saopštenju, unaprediti oblast naučnoistraživačke delatnosti i obezbediti njen kontinuiran razvoj.

Kako je saopštila Vlada, osnovna uloga Fonda biće finansiranje naučnoistraživačkih projekta, u okviru programa koji će podrazumevati veću konkurentnost i kvalitet rezultata, efikasniju primenu istraživanja, otvorenost i dostupnost svih programa i projekata, kao i razvoj naučnih kadrova.

„Putem Fonda, naučnicima će biti dostupni međunarodni projekti, omogućena saradnja sa naučnom dijasporom i privrednim sektorom i garantovana zaštita intelektualne svojine i autorskih prava. Institucionalnim finansiranjem biće obezbeđena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača“, piše u saopštenju.

Za 2019. godinu, iz budžeta Srbije biće obezbeđeno 500 miliona dinara za osnivanje i rad fonda, uspostavljanje informacionog sistema i finansiranje projekata.

Jovani Preković i njenom treneru Roksandi Atanasov, vlada je dodelila novčanu nagradu od po 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u karateu održanom početkom novembra ove godine u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari