Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije zvanično će danas obelodaniti da prekida pregovore s Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom. Kako se očekuje, već u nedelju biće saopšteno da su Lista za evropsku Srbiji, SPS, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija postigli dogovor o formiranju vlade, tvrdi za Danas izvor u vrhu Demokratske stanke.

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije zvanično će danas obelodaniti da prekida pregovore s Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom. Kako se očekuje, već u nedelju biće saopšteno da su Lista za evropsku Srbiji, SPS, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija postigli dogovor o formiranju vlade, tvrdi za Danas izvor u vrhu Demokratske stanke.
Naš izvor navodi da je kontrola nad BIA pripala Demokratskoj stranci, ali da još nije dogovoreno ko će biti ministar unutrašnjih poslova. Izvesno je, takođe, da će lider SPS-a Ivica Dačić biti zamenik premijera. Ovu informaciju potvrdio je Danasu i izvor iz samog vrha Socijalističke partije Srbije. Sagovornik Danasa je rekao da se ispostavilo da narodnjačka koalicija nema većinu i da Srbija mora u Evropu, zbog čega dalji pregovori sa njima nemaju nikakvu svrhu. Taj izvor je, takođe, potvrdio da će Ivica Dačić biit zamenik premijera, ali je izbegao da govori detaljnije o raspodeli ministarskih mesta.

Pregovaraju Ugljanin i Ljajić

Predstavnici dve najuticajnije bošnjačke stranke u Sandžaku – Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, već neko vreme pregovaraju o koaliciji na lokalnom nivou. Pregovori se vode uz posredovanje Turske, u prostorijama ambasade te zemlje u Beogradu, javio je novopazarski Sto plus radio. „Mnogi investitori smatraju Sandžak nestabilnim područjem, a dok se Ljajić i Ugljanin ne pomire taj region neće imati povoljnu političku klimu. Trenutno je problem funkcija gradonačelnika, jer obe opcije žele to mesto“, tvrdi taj izvor. Ukoliko se predstavnici Ljajićeve i Ugljanove stranke dogovore da zajedno formiraju skupštinsku većinu u Novom Pazaru, postoji mogućnost da koalicija „Jedinstavena Srpska lista“ ostane u opoziciji.

Najozbiljniji kandidat za funkciju predsednika Skupštine Srbije u ovom trenutku je potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić, rečeno je juče u toj stranci. Pitanje predsednika parlamenta će, kako navode u G 17 plus, u narednim danima biti predmet razgovora unutar koalicije ‘’Za evropsku Srbiju’’. Mediji su proteklih dana kao moguće predsednike parlamenta Srbije pored Grubješićeve navodili kandidate SPS-a Milutina Mrkonjića i Slavicu Đukić Dejanović.
Da je nova vlada Srbije na pomolu juče je potvrdio i Dragan Đilas , kandidat DS-a za gradonačelnika Beograda koji je naveo da pregovori liste „Za evropsku Srbiju“ i koalicije SPS-PUPS-JS još nisu počeli, ali će uskoro „doći do rešenja“,
– Formiraće se vlada o kojoj se mnogo priča u medijima. Uskoro će doći do dogovora o formiranju vlasti na nivou Srbije, Vojvodine i u Beogradu. Iste grupacije će formirati vlast na nivou Srbije, Vojvodine i u Beogradu – izjavio je Đilas i dodao da je uveren da će biti gradonačelnik Beograda.
On je ocenio da je jedna od vlasti koja može da se napravi „ona sa SPS-om“ i ponovio da su „širom otvorena vrata svima koji dele osnovne ideje i principe na kojima smo napravili prošlu vladu“. „Voleo bih da takva vlast bude formirana u što više opština u Srbiji“, kazao je on i dodao da „Beograd ne može da ima mašinovođu u liku Vojislava Šešelja“. Đilas je odbacio mogućnost uvođenja prinudne uprave u Beogradu. Uz ocenu da ima dovoljno koalicionog potencijala za formiranje odgovorne gradske vlasti, on je naveo primer Grocke u kojoj su odborinici DS, DSS, SPS i grupe građana formirali vlast.
I zvor Danasa iz vrha SPS-a juče je pojasnio za naš list da pregovori socijalista , narodnjaka i radikala formalno nisu završeni, ali da je sada potpuno jasno da vlada sastavljena od ovih stranaka nije moguća. Prema njegovim rečima krivce za prekid razgovora ne treba tražiti u SPS-u , već u predstavnicima narodnjaka i radikala.
„Prema nama su se ponašali krajnje potcenjivački , kao prema malom sa palube, a ne kao prema ravnopravnim partnerima. Nuđena su nam dva beznačajna ministarska mesta i mesto potpredsednika vlade, bez ikakvog uticaja. Pored toga nesuđeni koalicioni partneri na sve moguće načine pokušali su da nas diskredituju vrdeći da tajno pregovaramo sa demokratama, da smo izdali birače , a sve sa jednim jedinim ciljem da se uništi Socijalistička partija Srbije . U tome su naravno prednjačili predstavnici radikala, čija je stranka pred raspadom. SRS je duboko podeljena na tri dela – jedan podržava Šešelja , drugi , ne tako značajan, Maju Gojković , dok je treći deo stao uz Tomislava Nikolića. Aleksandar Vučić balansira negde između – kaže sagovornik Danasa , ne krijući da je dogovor DS-a i SPS-a na pomolu.
Na pitanje šta će se desiti sa već potpisanom koalicijom na nivou Beograda sa radikalima i narodnjacima, izvor Danasa ističe da će ta koalicija „takva kakva je za sada opstati , ali znate politika je čudna i sve opcije su moguće“. Uostalom, nije SPS bio sumnjičav prema toj koaliciji, već DSS, čiji se veći broj odbornika dvoumio da li da glasa za Vučića kao budućeg gradonačelnika Beograda“ , navodi izvor iz vrha SPS-a.
A Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke nije želeo ni da demantuje ni da potvrdi da su pregovori o formiranju vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS propali, ističući da je on vodio pregovore na nivou grada Beograda koji su prema njegovim rečima uspešno okončani. Zamoljen da odgovori da li je istina da koalicija oko SPS-a nije tretirana kao ravnopravan partner u pregovorima s radikalima i „narodnjačkom“ koalicijom, kao i da su im nuđena samo beznačajna ministarstva, Vučić odgovara da to nije istina i da to „nije fer“.
– Da su želeli mogli su da dobiju i najznačajnija ministarstva, jer smo mi bili potpuno otvoreni za njihove zahteve, ali je očigledno da su oni paralelno razgovarali s DS-om – naglašava Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari