Vlada Kosova duboko razočarana izjavama visokih zvaničnika Srbije 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova danas saopštila da „izražava duboko razočaranje“ izjavama visokih srpskih zvaničnika koji „otvoreno nastavljaju da pokazuju dubok nedostatak poštovanja prema žrtvama nedavnog rata na Kosovu“, kao i prema njihovim porodicama koje „decenijama i dalje očajnički traže rodjake koje su otele srpske snage“.

U saopštenju se ocenjuje da „takve skandalozne izjave, osim što teško vređaju sve žrtve srpskih zločina, dokazuju svetu da je zvanični Beograd tokom svih ovih godina namerno i svesno prikrivao tragove zločina, skrivajući mesta masovnih grobnica u kojima su završile stotine hiljada nevinih civila“.

Vlada Kosova je reagovala na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića koji je u emisiji beogradske Televizije „Hepi“ pitao: „Šta ćemo mi sa Srbima koji pokazuju gde su sahranjeni Albanci širom Srbije?“.

„Vlada Kosova protivi se ovom političkom mentalitetu i očekujemo da medjunarodna zajednica učini isto, posebno Evropska unija i SAD, kao nezamenljivi faktori u izgradnji mira i evroatlantske perspektive zapadnog Balkana“, piše u saopštenju.

Vlada Kosova navodi da je „odlučna da posvećeno radi za mirnu budućnost regiona“ i da će „nastaviti snažnu saradnju sa zapadnim saveznicima radi što brže integracije u veliku porodicu civilizovanih i demokratskih evroatlantskih zemalja, u kojoj nema mesta mržnji prema drugim nacionalnostima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari