Vlada Kosova usvojila izveštaj o dijalogu sa Srbijom 1Foto: www.kryeministri-ks.net/ (arhiva)

Vlada Kosova je na sednici usvojila izveštaj o dostignućima i izazovima u sprovođenju briselskih sporazuma, koji će biti upućen skupštini na razmatranje, prenosi RTK.

Kako prenosi RTK, kosovski premijer Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da izveštaj oslikava realno stanje dijaloga i dodao da bi pregovori sa Srbijom trebalo da se završe međusobnim priznanjem.

Vlada Kosova je po prvi put usvojila izveštaj o implementaciji briselskih sporazuma i on će biti prosleđen skupštini na raspravu, izjavio je Haradinaj, dodajući da time vlada poštuje transparentnost i parlament.

– Sprovođenje ovih sporazuma je u interesu Kosova i mi smo zainteresovani da se oni primene. Urgentnim smatramo pitanje energetike. Strane u ovom slučaju, i Srbija i Kosovo, imaju svoje pozicije, ali ono što je u izveštaju oslikava realno stanje o dostignućima i stepenu implementacije.To je dobar pregled jer izveštaj pokazuje šta se desilo u procesu dijaloga, rekao je Haradinaj, prenosi RTK.

Predsednik vlade je istakao da je Kosovo definisalo svoje principe u dijalogu, naglasivši da je pristup Srbije neprihvatljiv.

– Neshvatljiv je njihov pristup, da sa jedne strane sede sa nama za istim stolom i vode dijalog i ometaju naše postojanje, to je neprihvatljivo, kao i njihove ucene i pretnje srpskim građanima Kosova, pripadnicima KBS-a. Dug je spisak postupaka Srbije prema Kosovu, ali kako ćemo dalje. Izlaz iz ove situacije je načelni dogovor. Definisali smo svoje principe, protiv smo podele i razmene teritorija Kosova i Srbije. Republike Srpske neće biti, kategoričan je Haradinaj.

Premijer Kosova je izjavio da dijalog sa Srbijom nema alternativu i da bi finalna faza trebalo da bude završena međusobnim priznanjem, piše RTK.

”Parlament i poltičke partije moraju biti uključeni u tok dijaloga”, istakao je Haradinaj i naglasio da je u stalnim konsulatacijama sa opozicionim strankama, te da tu očekuje određene promene.

Inače, vlada je na sednici odobrila 228 miliona evra za rehabilitaciju ratnih invalida bivše OVK i započela raspravu o Zakonu o platama. Tom prilikom premijer Haradinaj je od ministara zatražio da prisustvuju sednicama parlamenta, kako bi poslanici mogli da im postavljaju pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari