Vlada Makedonije nije umešana u obaveštajne aktivnosti 1Foto: SPS

– Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u petak u Nišu da je Srbija povukla diplomatske predstavnike iz Skoplja kako bi „sprečila da bude lažno uvučena u unutrašnju destabilizaciju Makedonije“ i na taj način izbegne trajnu štetu po Srbiju i odnose sa Makedonijom. On je kazao da se na taj način Srbija „čuva da bude uključena u globalne političke igre“.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom Makedonije Nikolom Dimitrovom, Dačić je kazao da Makedoniji od Srbije ne preti nikakva opasnost, te da će Srbija i Makedonija nastaviti rad na jačanju međusobnih odnosa, međusobne podrške na putu obe zemlje ka EU i doprinosu stabilnosti u regionu. On je kazao da i bezbednosne službe Srbije i Makedonije moraju da sarađuju, kako bi štitile interese obe države.

Makedonski ministar Dimitrov rekao je da mu je „drago da Vlada Makedonije nije umešana u delikatne obaveštajne aktivnosti“ koje su prethodnih dana narušile diplomatske odnose između Makedonije i Srbije“. Ovakvu tvrdnju Dačić je potvrdio, navodeći da se „saznanja srpske bezbednosne službe odnose na bezbednosni sektor, uz učešće određenih stranih faktora, a ne na umešanost makedonske vlade“.

Oba ministra su kazala da je razgovor bio otvoren, konstruktivan i prijateljski, te da će svi budući eventualni sporovi biti rešavani isključivo dijalogom, za koji je „otvoren kanal“. Oni su kazali da nisu razgovarali o eventualnom zahtevu Kosova i Makedonije za ulazak u Unesko. Najavljeno je da će do kraja godine Beograd posetiti makedonski premijer Zoran Zaev. Dačić je kazao da je „pitanje Živaljevića završeno“, na šta Dimitrov nije reagovao.

Sastanak dvojice ministara u Nišu je prvi sastanak zvaničnika dve zemlje nakon diplomatsko-političke krize koja je obelodanjena povlačenjem osoblja srpske ambasade na konsultacije u Beograd u ponedeljak, 21. avgusta. Sastanku je prethodio telefonski razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zaeva, kao i saopštenje o povratku diplomatskog osoblja u Skoplje.

          Mediji: Istraga protiv Ivanova

Tužilaštvo za organizovani kriminal Makedonije moglo bi da ispita umešanost predsednika države Đorđa Ivanova u događaje u makedonskom parlamentu 27. aprila, javila je makedonska TV Telma u petak, a prenela agencija Beta.
Zajedno sa slučajem Ivanova, makedonsko tužilaštvo moglo bi da ispita i umešanost njegovog savetnika za bezbednost Siniše Aleksovskog i srpskog obaveštajca Gorana Živaljevića, koji je tokom nasilnog upada demonstranata, pristalica VMRO DPMNE, bio u Sobranju Makedonije.
Podsetimo, prethodnih dana objavljeno je kroz izjave i saopštenja zvaničnika u Beogradu da je Skoplje zatražilo da Živaljević bude povučen i da je to to učinjeno. Najavljeno je i da će biti imenovan novi savetnik za bezbednost u ambasadi Srbije i da će on odmah prijaviti nadležnima u Skoplju svoj dolazak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari