Vlada Srbije ni na današnjoj sednici neće usvojiti predlog novog zakona o finansiranju političkih stranaka, iako se to najavljuje od kraja decembra, kada je radna verzija bila gotova. Nijedan predstavnik vladajuće koalicije, pa ni Ministarstvo pravde koje je i zvanični predlagač, nije znao odgovor na pitanje kada će zakon biti na sednici vlade. Ali, i rokovi su se, izgleda, promenili. Zvaničnici, kao što su državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, najavljuju usvajanje do juna.


Sva je prilika da su DS, SPS i G17 plus samo deklarativno za donošenje zakona koji će napokon uspostaviti nezavisnu kontrolu nad tokovima novca u posedu političkih partija. Da je drugačije, posao bi za prethodna dva meseca bo obavljen, a Vlada Srbije ne bi dolazila u situaciju da krši sopstveni Akcioni plan za sticanje statusa kandidata za EU, koji predviđa da zakon o finansiranju stranaka bude usvojen u Narodnoj skupštini najkasnije do kraja marta.

Kako je saznao Danas, nakon međustranačkih preganjanja u Beogradu, Evropska komisija je zahtevala da radna verzija bude ponovo poslata u Brisel na dodatnu proveru. Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, kazala nam je da pretpostavlja da Vlada Srbije sada očekuje novo mišljenje EK, kako bi zakon uvrstila u proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari