Vlada predložila da potpise overavaju ne samo notari nego i lokalne samouprave 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je danas predloge izmena zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima koje, kako se navodi, treba da olakšaju izvođenje izbornih radnji i da zaštite zdravlje gradjana od širenja zaraznih bolesti.

U saopštenju se navodi da predložene izmene predvidjaju da u svim gradovima i opštinama potpise birača kojima podržavaju izborne liste za parlamentarne i lokalne izbore pored javnih beležnika mogu da overavaju i gradske, odnosno opštinske uprave.

Predložene izmene obrazlažu se potrebom da se za odvijanje izbornog procesa poveća broj ovlašćenih overitelja, čime se predupređuje opasnost većih okupljanja izbornih aktera i aktivista, kao i prevelikog broja ljudi u prostorijama i ispred prostorija nadležnih organa.

„Izmene su usvojene u cilju zaštite zdravlja gradjana, s obzirom na to da je i nakon ukidanja vanrednog stanja potrebno preduzimati odgovarajuće mere fizičkog distanciranja kako bi se predupredilo širenje zarazne bolesti COVID-19“, navodi se u saopštenju Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari