Vlada Srbije razmotrila je jučerašnjoj sednici pitanje održavanja izbora u pokrajini Kosovo i Metohija koje su raspisali organi Privremenih institucija samouprave. Vlada Srbije smatra da ni posle osam godina od kada je uvedena misija UN na Kosovu i Metohiji nisu obezbeđeni elementarni uslovi za bezbedan i slobodan život Srba i nealbanaca u Pokrajini, kaže se u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije razmotrila je jučerašnjoj sednici pitanje održavanja izbora u pokrajini Kosovo i Metohija koje su raspisali organi Privremenih institucija samouprave. Vlada Srbije smatra da ni posle osam godina od kada je uvedena misija UN na Kosovu i Metohiji nisu obezbeđeni elementarni uslovi za bezbedan i slobodan život Srba i nealbanaca u Pokrajini, kaže se u saopštenju Vlade.
„Posle detaljno obavljenih razgovora s predsednikom Republike Borisom Tadićem, koji u potpunosti zastupa isti stav kao i Vlada, Vlada Srbije je donela odluku da uputi preporuku Srbima da ne učestvuju na raspisanim pokrajinskim izborima“, piše u saopštenju.

Pariz pozivao Srbe da izađu na izbore

Pariz – Francuska je danas pozvala kosovske Srbe da učestvuju na parlamentarnim izborima na Kosovu zakazanim za 17. novembar i da ignorišu poziv Beograda na njihov bojkot. „Pozivamo kosovske Srba, kao i sve druge zajednice, da se angažuju u izbornom procesu i tako rade na zajedničkoj budućnosti“, izjavio je zamenik portparola francuskog Ministarstva spoljnih poslova Frederik Dezanjo. On je dodao da Francuska izražava žaljenje zbog poziva na bojkot koji su uputile vlasti u Beogradu, jer će bojkot izbora srpskoj zajednici na Kosovu uskratiti pravo da odlučuje o svojoj budućnosti.

Saopšteno je i da će Vlada i predsednik Republike nastaviti konsultacije oko pitanja lokalnih izbora na Kosovu.
Šef Unmika Joakim Riker pozvao je vlasti u Beogradu da ne ometaju učešće kosovskih Srba na izborima. Riker je u intervjuu za BBC na albanskom izjavio da Beograd treba da podstiče Srbe da glasaju, jer bi oni na taj način uticali na poboljšanje uslova života na Kosovu. Riker je ocenio da izbori neće uticati na proces utvrđivanja statusa i dodao da će u suprotnom razmotriti odluku o njihovom održavanju.
Predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je juče da „nije fer“ preporuka državnog vrha da Srbi ne izađu na izbore na Kosovu. Ivanović je za B92 rekao da Srbi na Kosovu takvu poruku ne razumeju i da je neophodno da im premijer i predsednik Srbije Vojislav Koštunica i Boris Tadić, kao i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, jasno kažu da li treba da izađu na izbore.
On je rekao da Srpska lista nije donela konačnu odluku o izlasku na izbore, već će sačekati još pet dana na stav Vlade Srbije i na konsultacije o tome.
Prema njegovim rečima, ako Srbima bude rečeno da ne izađu na kosovske izbore to će značiti njihov odlazak s Kosova i to pre nego što uopšte bude rešen konačni status Pokrajine.
– Loša je preporuka da Srbi ne učestvuju na izborima, jer to znači da treba da se spakuju i odu – rekao je Ivanović. Kako je dodao, jedina je šansa da se iskoriste „tehničke mogućnosti“ postojećih lista i da se Srbi dobro organizuju i nastupe na izborima.
Za učešće na parlamentarnim i lokalnim izborima 17. novembra na Kosovu prijavilo se 65 političkih partija i građanskih inicijativa, od kojih je osam srpskih, saopštila je juče Centralna izborna komisija (CIK) Kosova.
Načelnik Sekretarijata CIK Mazljum Baraljiju rekao je agenciji Beta da je prekjuče do 17.00, kada je istekao rok za prijave, 29 političkih subjekata podnelo prijave kancelariji Komisije u Prištini, a da su ostale liste predate lokalnim kancelarijama.
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je prekjuče da nema pravo da pozove kosovske Srbe da izađu na parlamentarne izbore i dodao da će on i Vlada Srbije uskoro, posle ozbiljne analize situacije, doneti odluku šta će im preporučiti u vezi s lokalnim izborima.
Portparol Unmika Aleksandar Ivanko rekao je prekjuče da rok za prijave za učešće na kosovskim izborima neće biti produžen čak ni posle eventualnog pozitivnog stava Beograda. On je podsetio da je krajnji rok već dva puta produžavan i bilo kakvo novo produžavanje ne dolazi u obzir. Unmik i pregovarački tim Kosova odlučili su da se izbori održe 17. novembra, ali su naglasili da se odluka može promeniti ako se oceni da izbori ometaju proces utvrđivanja statusa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari