Vlada sutra o priključivanju ruskoj akciji u Siriji 1Foto: Stefana Savić

Ministarstvo odbrane nije donelo konačnu odluku o slanju humanitarne pomoći u sirijski grad Alep u organizaciji Ruske Federacije, jer je za takvu odluku i potez neophodna odluka Vlade Srbije, saznaje Danas.

Očekuje se da će se ta tema naći na sednici Vlade Srbije u četvrtak, odnosno da će se tada razmatrati mogućnost koju je srpskoj strani ponudila Rusija.

Kako nam je objašnjeno, Ministarstvo odbrane prima naređenja, odnosno postupa po nalogu Vlade Srbije, tako da odluka da se šalje humanitarna pomoć u distribuciji Rusije nije mogla da bude donesena mimo najvišeg organa vlasti, kako su izvestili pojedini mediji, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane. Sagovornici Danasa naglašavaju da se takav slučaj posebno odnosi na osetljiva pitanja, kao što je slučaj odnosa sa Rusijom, s jedne strane, i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, s druge.

Imajući u vidu složenu situaciju kada je reč o sukobljavanju Rusije, EU i SAD u vezi sa ratom u Siriji, poziv Rusije da se Srbija priključi akciji koju ta država treba da sprovede zajedno sa Belorusijom, Jermenijom, Kinom, Azerbejdžanom i Indijom, ponovo stavlja u fokus opredeljenost za evropske integracije, odnosno neusklađenost spoljne politike Srbije sa evropskom. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel je samo pre tri dana pozvala zemlje članice Evropske unije da pooštre sankciji Ruskoj Federaciji zbog ratnih dejstava u Siriji.

Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje u Vladi Srbije da li će se Srbija priključiti ovom pozivu Rusije i poslati humanitarnu pomoć preko rusko-srpskog centra u Nišu. Namera je da humanitarnu pomoć preuzmu ruski transportni avioni na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu. Takođe, nismo dobili ni odgovor u kabinetu visoke predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, kakva bi bila reakcija EU, ukoliko bi se Srbija priključila akciji Rusije u Siriji, s obzirom na nameru pooštravanja sankcija toj državi upravo zbog ratnih dejstava u Siriji.

Kako prenose nemačke mediji, tema o pooštravanju sankcija Rusiji naći će se istog dana na dnevnom redu Evropskog saveta, kada će i Vlada Srbije odlučivati o pridruživanju Rusiji u akciji slanja humanitarne pomoći u Siriju – u četvrtak. Evropski savet raspravljaće o toj temi na inicijativu kancelarke Angele Merkel.

Istovremeno, Federika Mogerini podnela je, pre dva dana, ministrima EU na razmatranje izveštaj o prioritetima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU za 2016. godinu, gde se posebna pažnja iznova posvećuje neophodnosti usklađivanja srpske spoljne politike sa evropskom.

– Primio sam k znanju, odgovorio je premijer Aleksandar Vučić na primedbe koje su iznete u Izveštaju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. „Kako su ono oni rekli kada sam ja govorio o Trepči? Da su primili k znanju? Sad sam ja primio sam k znanju te primedbe, i pohvale i primedbe“, rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara o Izveštaju, koji je objavljen u ponedeljak.

U Izveštaju se navodi da EU ohrabruje Srbiju da intenzivira sprovođenje reformi u ključnim oblastima kao što pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda izražavanja i medija, a očekuje dalju normalizaciju odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. EU smatra da Srbija postepeno mora usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbednosnom i spoljnom politikom EU, istaknuto je u „Prioritetima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU“ koje su u Luksemburgu podržali šefovi diplomatija EU.

Kako se navodi, ta obaveza predstoji Srbiji posle otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u EU.

– Takođe će biti važno da Srbija zadrži konstruktivan stav prema svim susedima i ostane angažovana u inicijativama regionalne saradnje, dok će EU i dalje pozivati Srbiju da se postepeno usaglasi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa Okvirom za pregovore EU o članstvu sa Srbijom – navedeno je u dokumentu.

Primljeno k znanju

„Primio sam k znanju“ – ovim rečima je premijer Aleksandar Vučić juče odgovorio na pitanje novinara u vezi dokumenta Federike Mogerini o prioritetima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU za 2016. Vučić je time aludirao na odgovor koji je dobio iz Brisela kada se zvanični Beograd obratio institucijama EU zbog odluke kosovske vlade da uspostavi vlasništvo nad Trepčom. „Kako su ono oni rekli kada sam ja govorio o Trepči? Da su primili k znanju? Sad sam ja primio sam k znanju te primedbe, i pohvale i primedbe“, rekao je Vučić, preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari