Vlada u funkciji jedne stranke i dolazećih izbora 1Foto: BETAPHOTO/ KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Koliko je toga u prvih sto dana nova Vlada premijerke Ane Brnabić uspela da ostvari u četiri ključne kategorije gledano sa političkog aspekta, koje se ogledaju u borbi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa i imunizaciji, obračunu sa kriminalom i korupcijom, pitanju Kosova i ophođenju prema oponentima na političkoj sceni, za Danas analiziraju direktor Foruma za Etničke odnose Dušan Janjić i politički analitičar Dragomir Anđelković.

Zdravlje stanovništva i vakcinacija

Janjić podseća da ako je nešto obeležilo period od 100 dana Vlade to jeste pandemija i reakcija na istu. To je, kako kaže, pre svega posao Vlade. Prema njegovim rečima, kada se smanji broj obolelih, generalno se uvek kaže da je to uspeh, ali da se tu pokazalo nekoliko ozbiljnih problema i to na strani Vlade.

– Odsustvo koordinacije i neupotreba zakonskih sredstava i zakona koji su adekvatni. Znači, nije se išlo na Zakon o vanrednoj situaciji, nije bilo koordinacije drugih službi. Kod nas je pandemija i proći će a da niko i ne zna da li mi imamo civilnu službu. Na primer, šta radi civilna zaštita? Ona dezinfikuje, priprema, organizuje šatore, prima ljude i prevozi. To je sve palo na bolnice i vrlo mali broj zdravstvenih ustanova i na Ministarstvo zdravlja – ukazuje Janjić.

On dodaje da ne može da proceni šta je uradilo ministarstvo a šta Vlada, ali kaže da Ministarstvo zdravlja sigurno zaslužuje višu ocenu jer se snalazilo u situaciji koja mu je nametnuta.

– Ako je išta trebalo da shvati Vlada iz ovoga, ja sam očekivao da će to Ana Brnabić reći, to je koje su to mere reorganizacije zdravstva. Nije to samo otvaranje bolnica. Zašto je sistem kolabirao u januaru, februaru i martu? Ja znam da je Vlada došla kasnije, ali i tada je bila tehnička. Dakle, imala je obavezu da se osvrne na taj period od pre ovih sto dana, kada je došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i povlačenja „ad hok“ mera, ne držeći se zakona koji tačno određuje šta koji sistem radi – ističe Janjić.

Anđelković ocenjuje da je po pitanju vakcinacije nesumnjivo postignut rezultat, ali se postavlja pitanje da li je to rezultat Vlade ili predsednika Vučića.

– To naravno ne može da se veže za rad Vlade u ovom periodu već i generalno za dobro geopolitičko pozicioniranje Srbije. Sad se vidi po vakcinaciji da je jako dobro što imamo strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, jer su one zemlje koje su orijentisane samo na Zapad mnogo lošije prošle sa vakcinacijom.

Borba protiv kriminala i korupcije

Kada je reč o hapšenju Veljka Belivuka u sredu, Janjić kaže da se to dogodilo na kraju sto dana Vlade, te da se može reći da je Vlada pripremala, najavljivala i izvršila neke generalno organizacione promene u ministarstvu policije, barem u njenom užem delu i da je nedavno počela pripremu javnosti.

– Ali, na žalost, to nije priprema javnosti preko slobode medija. To nije priprema javnosti kakvu bi Vlada trebala da radi sama, preko svojih „pi-ar“ službi, sajtova i u dogovoru sa medijima – smatra Janjić.

On dodaje da treba sačekati rezultate suđenja i ukazuje da se mi već sada suočavamo sa apsolutnim nepoverenjem javnosti da će se ta borba uspešno završiti, jer je hapšenje početak.

Prema Anđelkovićevim rečima, kada se radi o borbi protiv kriminala, nema sumnje da su u poslednjim danima povučeni najrespektabilniji potezi u proteklom dužem periodu.

– Što se tiče korupcije, to je proces koji traje stalno u Srbiji. Borba protiv korupcije traje, a nje i dalje ima. Naprosto, korupciju nikad niko nije iskorenio i mislim da ova Vlada niti je uspešnija, niti je manje uspešna od drugih. Ali, kada se radi o borbi protiv kriminala, tu su povučeni neki ozbiljniji koraci nego što smo ih imali ranije – smatra Anđelković.

Kosovo i odnos prema Zapadu

– U sto dana ništa nije bilo, i ako je bilo niko ništa ne zna – rečenica je kojom Janjić sumira bavljenje pitanjem Kosova i odnosom prema Zapadu u sto dana nove Vlade. Prema njegovim rečima, jedina dobra vest je da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otišao za ambasadora u Vašingtonu, a da je zamenik došao za direktora.

– Što se tiče Vlade – ništa u sto dana. Možda sam ja nešto propustio – kaže Janjić.

Anđelković takođe, ocenjuje da se u prethodnih 100 dana malo toga dešavalo na planu redefinisanja politike i prema Kosovu i prema Zapadu, te da nam ostaje da vidimo šta će se dešavati u narednom periodu.

Odnos prema opoziciji i političkim protivnicima

Što se tiče odnosa prema opoziciji i političkim protivnicima, Janjić navodi da je to već uhodan mehanizam, te da se Vlada stavila u funkciju onih stranaka koje je čine. On kaže da je to negde ljudski, ali da nije u skladu sa Ustavom i zakonom.

– Vlada nije uspela da nađe onu nužnu dimenziju društvene odgovornosti i da se stavi na nivo objektivnog interesa većine u društvu. Kompletna Vlada, ova više nego prethodna sa sličnim sastavom, a još više od one Vučićeve kada je on bio premijer, je apsolutno u funkciji samo jedne stranke i interesa dolazećih izbora – naglašava Janjić.

On ukazuje da se trenutno u Srbiji dešava neverovatna stvar, koja je potpuno u odgovornosti Vlade, da javni servis u ime otvaranja, organizuje jednom nedeljno predizborne rasprave i predstavljanje stranaka, a da izbori nisu raspisani.

– Ministarstvo kulture i informisanja, da ne govorim sad o nezavisnim telima, moralo je da reaguje. O čemu je reč, u čemu je prevara? Vlada direktno učestvuje, ona odgovara za javni servis – objašnjava Janjić.

Prema Anđelkovićevom sudu, generalno gledano, Srbija ima nizak nivo političke kulture, gde su međusobni odnosi političkih oponenata vrlo često na nivou verbalnog građanskog rata.

– Tako se vlast odnosi prema opoziciji, tako se opozicija odnosi prema vlasti. Ova Vlada koju sada imamo nije izuzetak – zaključuje Anđelković.

Svečano predstavljanje u Kombank dvorani

Premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije na posebnom događaju, najavljenom za danas (subota) u 11 časova u Kombank dvorani (bivši Dom sindikata) u Beogradu, svečano će predstaviti rezultate rada u prvih sto dana. Oni su to učinili i u četvrtak na sednici Vlade u prisustvu predsednika države Aleksandra Vučića i zatim, na zajedničkoj pres konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari