Vlada usvojila predloge zakona o okviru kvalifikacija, udžbenicima i prosvetnoj inspekciji 1Foto: Ljiljana Bukvić

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, Predlog zakona o udžbenicima i Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji, kaže se u saopštenju.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

Predlogom zakona o nacionalnom okviru kvalifiakcija Republike Srbije (NOKS) uređuje se oblast kvalifikacija, povezuje sa tržištem rada i daje osnova za primenu koncepta celoživotnog učenja-što direktno razvija potencijale pojedinca i unapređuje ceo sistem obrazovanja.

Uspostavljanjem NOKS-a stvara se jedinstveni nacionalni okvir koji obuhvata sve postojeće nivoe i vrste kvalifikacija, sticane kroz formalno i neformalno obrazovanje, nezavisno od životnog doba u kojem se stiče.

Predlogom zakona o udžbenicima uređuje se oblast pripremanja, odobravanja, izbora, izdavanja, povlačenja i praćenja udžbenika i priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

Za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom neophodno je obezbediti odgovarajuće udžbenike, a da se poseban fokus usmeri na korisnike besplatnih udžbenika. Centar za niskotiražne udžbenike, kao posebna jedinica, imaće obavezu da vodi računa o materijalnom i socijalnom statusu korisnika ovih udžbenika.

Predlogom zakona o prosvetnoj inspekciji propisuju se poslovi prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanja poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, kao i određivanje broja inspektora na teritoriji lokalne samouprave.

Usvajanjem Predloga zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, Vlada ima nameru da poveća efikasnost i ažurnost katastra nepokretnosti, sistematski primeni informacione tehnologije, pojednostavi i ubrza proceduru upisa u katastar.

Građanima će biti olakšano podnošenje zahteva, putem e-šaltera, biće skraćeno vreme potrebno za upis u katastar nepokretnosti, a usvajanjem zakona Srbija će poboljšati pozicije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja-Doing business, sopštila jer vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari