Odbor za pravosuđe Narodne skupštine i Vlada Srbije prihvatili su 84 od ukupno 324 podneta amandmana na set pravosudnih zakona. Od tog broja, kako Danas saznaje, tridesetak je onih koje je Vlada podnela na predloge svojih zakona.

Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, kaže za Danas da većina usvojenih amandmana „zapravo otklanja potencijalne nedoumice i moguće nedorečenosti ili prostor da se na različit način shvataju odredbe zakona“. „Neki od amandmana su se čak odnosili na jezičke intervencije. U tom smislu, duh i suština zakona nije menjana“, navodi Kolundžija.

Prihvaćeni broj amandmana odnosi se na sedam predloga zakona. Dakle, prihvaćeno je u proseku po 12 amandmana na jedan zakon, iz čega bi moglo da se zaključiti da je suština predloga iza kojih stoji Ministarstvo pravde ozbiljno ugrožena. Veliki broj prihvaćenih amandmana bi čak mogao da znači da su se Ministarstvo i Vlada predomislili, odnosno da su popustili pod mnogobrojnim pritiscima za izmene odredbi o opštem izboru sudija i novoj strukturi srpskog pravosuđa.

Međutim, kako Danas saznaje iz izvora bliskih Odboru za pravosuđe i Ministarstvu pravde, zapravo je reč o taktici, odnosno pokušaju da se izbegnu opstrukcije i beskonačne rasprave u parlamentu. Prema rečima naših sagovornika koji su zahtevali anonimnost, opozicija neretko podnosi tako besmislene amandmane na predloge zakona da se oni „bukvalno tiču promene mesta zareza, ili uvlačenja pasusa, prebacivanja u sledeći i slično“. Kada se odbace takvi amandmani, opozicija to posle koristi za produžavanje polemike za skupštinskom govornicom i usporavanje usvajanja zakona.

Danasovi izvori objašnjavaju da među 84 prihvaćena amandmana nijedan nije suštinski. Kako bi se opozicija bar delimično primirila, odobreni su uglavnom oni koji se tiču „kozmetičkih“ pitanja, poput znakova interpunkcije i sličnog. Da bi taj princip bio delotvorniji, odlučeno je da i Vlada sama podnosi amandmane na svoje predloge, a među njima su i oni koji su rezultat dodatnog rada Ministarstva pravde na usavršavanju zakonskih predloga.

 

 

Pohvale za neke predloge

Kako tvrde sagovornici Danasa, među usvojenim amandmanima nalaze se i oni koji čak mogu biti pohvaljeni, a podneli su ih SRS i SNS. To je prvi put, ističu naši izvori, da radikali podnose konstruktivne predloge. LDP je, po oceni naših sagovornika, „zaslužio velike pohvale zbog sadržaja amandmana koje su podneli“, dok su predlozi DSS-a i NS-a odmah odbačeni, jer bi njihovim usvajanjem „bitno bio promenjen evropski kurs Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari