Vladavina prava i zaštita ljudskih prava ostaju prioritet Evropske unije i Saveta Evrope u Srbiji 1Foto: Savet Evrope

Unapređenje zaštite ljudskih prava, demokratsko i inkluzivno društvo, zagarantovana sloboda medija i govora, kao i snažno i nezavisno sudstvo, moraju ostati prioriteti vlade Srbije i njenih partnera, uprkos teškoćama koje sa sobom nosi pandemija korona virusa.

Zahvaljujući kontinuiranim naporima srpskih vlasti na usklađivanju sa evropskim standardima i značajnoj podršci partnera – Evropske unije i Saveta Evrope, druga faza programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022” nastaviće da se bavi problemima u ovim oblastima, prilagođavajući se trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Ovo je istaknuto na današnjem drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope, saopštili su organizatori.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, poželeo je dobrodošlicu učesnicima i istakao značajnu ulogu institucija država korisnica, partnera i aktera civilnog društva u sprovođenju programa.

– Želeo bih da se zahvalim institucijama Srbije i Evropskoj uniji na izvanrednoj saradnji koju imamo tokom godina. Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu 2021. obeležava 20 godina rada. Zahvaljujući snažnim partnerstvima  koja smo izgradili tokom dve decenije, uspeli smo da ostvarimo značajne rezultate i tokom prošle godine, uprkos izazovnim okolnostima“, zaključio je Flesenkemper.

Ovom prilikom, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Republike Srbije, rekla je da reforma u oblasti vladavine prava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju i njene građane.

– Program podrške Saveta Evrope i Evropske unije obezbeđuje suštinsku ekspertizu neophodnu za reformu pravosuđa i vladavinu prava, borbu protiv trgovine ljudima i diskriminacije, zaštitu osetljivih grupa, kao i za visoke standarde u oblasti slobode medija i govora. Sa našim evropskim partnerima težimo ka zajedničkom cilju da Srbija kao demokratska, održivo razvijena i efikasna država postigne članstvo u Evropskoj uniji“, naglasila je Joksimović.

 Ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji saglasan je da su jačanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava prioritet za bolji život građana Srbije.

„Evropska unija sarađuje sa svim relevantnim akterima u Srbiji i međunarodnim partnerima. Saradnja sa Savetom Evrope izuzetno je važna, posebno kroz program “Horizontal Facility“, kako bi se pomoglo u izradi boljeg zakonodavstva, obučilo više pripadnika organa reda, tužilaca i sudija, ali i obezbedila bolja zaštita žrtava zločina“, rekao je ambasador Fabrici.

Šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope Pilar Morales, istakla je posvećenost Saveta Evrope, zajedno sa Evropskom unijom, da nastavi da podržava Srbiju u njenim reformskim procesima.

– Fleksibilnost programa „Horizontal Facility“ omogućila je konkretne mere prilagođavanja, preduzete uz poštovanje glavnog cilja, a to je pružanje podrške vlastima u obezbeđivanju bolje zaštite prava građana Srbije, u skladu sa evropskim standardima, a posebno u ovim izazovnim vremenima“, zaključila je ona.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Gordana Čomić, rekla je da su, više nego ikada ranije, ljudima danas potrebne ideje na kojima je osnovan Savet Evrope. „Mir među ljudima, dijalog, ljudska prava i nova solidarnost su jedino čime iz globalne pandemije možemo izaći, sa više saosećanja i humanosti, a manje nepravde i nejednakosti. To dugujemo generacijama koje dolaze posle nas“, zaključila je.

– Ministarstvo pravde postiglo je značajan napredak u reformskoj agendi Republike Srbije, pokazujući da je zajednička podrška Saveta Evrope i Evropske unije kroz program „Horizontal Facility“ u proteklom periodu, nesporno važna na našem putu do punopravnog članstva u EU“, rekla je Jelena Deretić, pomoćnica ministra pravde Republike Srbije, posebno ističući neke od ciljeva programa na polju pravosuđa. „Ovaj program bavi se nedostacima pravosuđa u Srbiji u sferi etike i integriteta, nudi nesumnjivu podršku u procesu jačanja vladavine prava i stvara čvrst temelj u daljem jačanju efikasnosti zakonodavnih okvira Srbije“, zaključila je Deretić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari