Vladika Filaret je spriječen da uđe u Crnu Goru jer se nalazi na spisku pomagača optuženima za ratne zločine, objavili su juče crnogorski mediji.
Njegovo ime nalazi se na listi od 44 osobe sa prostora bivše SFRJ kojima je zbog pomaganja u skrivanju optuženih za ratne zločine zabranjen ulazak u zemlje EU.

Vladika Filaret je spriječen da uđe u Crnu Goru jer se nalazi na spisku pomagača optuženima za ratne zločine, objavili su juče crnogorski mediji.
Njegovo ime nalazi se na listi od 44 osobe sa prostora bivše SFRJ kojima je zbog pomaganja u skrivanju optuženih za ratne zločine zabranjen ulazak u zemlje EU. Uprava crnogorske policije potvrdila je juče da je vladika mileševski Filaret sprečen da uđe u Crnu Goru, jer se njegovo ime nalazi na spisku osoba koje su navodno pomagale optuženima za ratne zločine.
Portparol Uprave policije Crne Gore Tamara Popović objasnila je da je vladika Filaret 8. jula vraćen sa graničnog prelaza Ranče kod Pljevalja na osnovu obaveza iz domena saradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.
– Te obaveze nalažu preduzimanje restriktivnih mjera za osobe koje su naklonjene optuženima za ratne zločine – saopštila je Popovićeva.
Stranka srpskih radikala osudila je juče odluku crnogorske vlasti da uskrati boravak na teritoriji Crne Gore vladici Mileševskom Filaretu kao skandaloznu.
„To je još jedan u nizu akata na Srpsku pravoslavnu crkvu kako bi se nastavilo zatiranje srpskog imena u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju SSR.
U saopštenju se podsjeća da ovo nije prvi put „dukljanskom režimu“ da napada na vladiku Filareta, jer mu je prije dvije godine suđeno zbog „devastiranja“ manastira Svete Trojice u Pljevljima.
Osim vladike Filareta, od poznatih imena na toj crnoj listi EU nalaze se članovi porodice haškog optuženika i ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića – supruga Ljiljana, djeca Sonja i Saša i brat Luka. Zabrana za putovanja u EU uvedena je i za sina i snahu optuženika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića – Darka i Biljanu Mladić, kao i za članove porodice bivšeg predsjednika RSK Gorana Hadžića. Ista odluka o zabrani putovanja uvedena je i za porodicu bivšeg načelnika policije u Banjaluci Stojana Župljanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari