Svetim liturgijama u pravoslavnim crkvama koje vreme računaju prema julijanskom kalendaru – Jerusalimska, Ruska, Srpska, Gruzijska patrijaršija i Sveta Gora – juče je počela trodnevna proslava praznika Hristovog Rođenja, koji se smatra temeljem ostalih hrišćanskih praznika. U svih hramovima Srpske pravoslavne crkve u otadžbini i dijaspori praznovanje Božića počelo je paljenjem badnjaka na Badnji dan i jučerašnjim služenjem liturgije i čitanjem Božićne poslanice Svetog arhijerejskog sabora.

Božićne poslanice u gotovo svim pravoslavnim crkvama govore, između ostalog, o svetskoj ekonomskoj krizi, koju povezuju s „globalnom nepravdom“ i apeluju na vernike da sačuvaju spokoj, smirenje i nadu u budućnost. U ovogodišnjoj Božićnoj poslanici, poglavar i arhijereji SPC takođe upozoravaju na posledice ekonomske krize, „iza koje se skriva duhovna i moralna kriza, i time kriza same čovečnosti“, kao i na aktuelne probleme čedomorstva, zagađenje prirode i čovekove okoline, opasnosti od diktata savremene tehnologije.

U prisustvu više hiljada vernika u beogradskom Hramu svetog Save na Vračaru centralnu ponoćnu božićnu liturgiju služio je zamenik predsedavajućeg Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) sa sveštenicima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar vera Bogoljub Šijaković, princ Aleksandar Karađorđević, princeza Katarina, članovi Krunskih tela, predsednik Međunarodne biskupske konferencije „Sveti Ćirilo i Metodije“ nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar i papski nuncije u Srbiji nadbiskup Euđenio Zbarbaro.

U prepunoj Sabornoj crkvi u Beogradu jutarnju prazničnu liturgiju juče je služio episkop hvostanski Atanasije (Rakita), vikar patrijarha srpskog. On je vernicima preneo pozdrave i blagoslov poglavara SPC i zahvalio se „Gospodu što je prihvatio da i mi budemo oko Njega, kao nekada pastiri i mudraci s Istoka u Vitlemskoj pećini, gde je Hristos zasjao spasonosno“.

– Nemamo ništa drugo da mu damo, osim onog što On i očekuje – prostor u našim srcima. Ujedinimo se sa sobom, među sobom i sa svim svetima, kako bi nas Hristos sačuvao u svojoj zajednici – rekao je vladika Atanasije, čestitajući praznike.

Liturgiji su, između ostalih, zvaničnici Skupštine grada Beograda Aleksandar Antići Zoran Alimpić, predstavnici Rimokatoličke crkve, ambasador Kanade u Srbiji Džon Morison, kao i mitropolit Amfilohije.

Centralnu božićnu liturgiju na Kosovu i Metohiji služio je episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) u manastiru Gračanica. Božićnoj službi prisustvovalo je nekoliko stotina vernika. Božićje juče svečano proslavljeni u manastiru Visoki Dečani, gde je liturgiju služio vikar Eparhije raško-prizrenske episkop lipljanski Teodosije (Šibalić). On je u prazničnoj besedi naglasio važnost povratka Srba u Metohiju i potrebu obnove srpskih domova u kojima se slave Božići ime Božje“, javlja KiM radio iz Čaglavice. Isti izvor prenosi da su Visoke Dečane juče posetili šef Ruske kancelarije u Prištini Andrej Dronov i prvi čovek Euleksa Iv de Kermabon.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj (Mrđa) služio je božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. On je u prazničnoj besedi ocenio da je „zbog Hrista pravda postala skupa kao pšenica, a nepravda jeftina kao pleva“ i pozvao vernike da „okade svoje domove i susedstvo mirom i dobrom voljom“. Osim vernika, prazničnoj liturgiji prisustvovali su ambasador Austrije u BiH Mihael Veninger i pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar.

Božićje svečano proslavljen u svim delovima Hrvatske. U hramu Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba liturgiju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan (Pavlović). Vernici Gornjokarlovačke eparhije slavili su u crkvi Svetog oca Nikolaja u Karlovcu, gde je božićnu liturgiju služio episkop gornjokarlovački Gerasim (Popović). On je čestitao vernicima praznik Hristovog Rođenja i poželeo da „Bog ljudima da sloge i ljubavi“. Božićje proslavljen i u Dubrovniku u crkvi Svetog arhanđela Mihaela, gde su služili dubrovački parosi protojerej Slavko Zorica i Goran Spajić. Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali županica dubrovačko-neretvanska Mira Buconić, gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica, kao i izaslanik dubrovačkog rimokatoličkog biskupa Želimira Puljića, rektor crkve Svetoga Vlaha Toma Lučić, javlja Beta.

Božićne čestitke patrijarhu Pavlu, pravoslavnim Srbima i episkopima SPC u Hrvatskoj uputili su hrvatski predsednik Stjepan Mesići predsednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Srpsko narodno vijeće (SNV) proslavilo je pravoslavni Božićtradicionalnim prijemom kojem su prisustvovali predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i javnog i političkog života.

Iako u pravoslavnom svetu kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva Božićslavi po julijanskom kalendaru, a badnjaci su deljeni posle praznične liturgije koju je u sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski služio poglavar MPC arhiepiskop Stefan, vernici u Strumičkoj eparhiji upozoreni su da ne treba da drže „srpske, većmakedonske običaje“. Bez navođenja izvora, verska informativna agencija VIA javila je juče da je Strumička eparhija MPC obavestila vernike da više nema badnjaka i česnice (pogače koja se tradicionalno sprema za božićnu trpezu) jer su to srpski običaji i upozorila da se „makedonski crkveni identitet i autokefalnost negiraju na svim stranama, posebno u SPC“.

Povodom Božića, čestitke patrijarhu srpskom Pavlu, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC uputili su predsednik i premijer Srbije Boris Tadići Mirko Cvetković, ministar vera Bogoljub Šijaković, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec. U ime Islamske zajednice Srbije i svoje lično ime čestitke poglavaru i vernicima SPC juče je uputio i reis-ul-ulema IZS Adem Zilkić. Iz Rijaseta IZS saopšteno je i da je Božićčestitao i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. U izveštajima agencija navodi se da je „Šapčanima Božićmeđu prvima čestitao nadbiskup Hočevar koji je u šabačkoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, gde je služio vladika šabački Lavrentije, prisustvovao večernjoj službi i paljenju badnjaka.

– Nalaganje badnjaka na Cetinju proteklo je bez incidenata. Mitropolija crnogorsko-primorska SPC organizovala je paljenje badnjaka i centralnu proslavu Badnje večeri kod Cetinjskog manastira, dok su se sveštenici i vernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) okupili kod badnjaka koji je naložen ispred Dvora kralja Nikole.

Od Kuvajta do Švedske

– Ove godine Badnji dan i Božićslavili su i pravoslavci u Kuvajtu koji verske praznike slave po julijanskom kalendaru. Srbi, Rusi i drugi pravoslavci u ovoj arapskoj zemlji Badnje veče i Božićproslavili su u antiohijskoj crkvi u Salvi gde je služio sveštenik Bogdan Vasiljević, pišu Frankfurtske vesti. Iz SPC je saopšteno i da je novoosnovani pravoslavni manastir Svetog velikomučenika Georgija u Olofstromu

Mitropolit Kiril: Protiv globalne nepravde

– Čuvar upražnjenog trona Ruske pravoslavne crkve (RPC) mitropolit smolensko-kalingradski Kiril sa više arhijereja RPC služio je ponoćnu božićnu liturgiju u moskovskom sabornom hramu Hrista Spasitelja. Liturgiji je prisustvovao i Dmitri Medvedev, predsednik Ruske Federacije. Mitropolit Kiril je u prazničnoj besedi naglasio da „praznik Hristovog Rođenja Crkva naziva praznikom nade, s kojom postajemo spokojni, smireni i uvereni u pogledu budućnosti“. Osvrćući se na najavu teške ekonomske krize, on je izrazio uverenje da će država učiniti sve da smanji posledice krize na ruski narod. Prema njegovim rečima, „ svaka kriza u životu je sud Božji, koji znači pobedu pravde nad nepravdom, a prevazilaženje ekonomske krize označiće poraz neke globalne čovečanske nepravde“. Kako je saopšteno iz Moskovske patrijaršije, RPC je za ovaj Božićimala dve poslanice – jednu nedavno upokojenog patrijarha Alekseja Drugog i drugu mestobljustitelja Ruskog trona mitropolita Kirila.

 

Diplomate služile božićni ručak za decu

– Predstavnici ambasada Kanade i SAD u Srbiji, Skupštine grada i Kulinarske asocijacije Srbije služili su juče božićni ručak štićenicima Centra za smeštaj i boravak dece ometene u razvoju. Božićni ručak pripremljen je za oko 150 štićenika Centra i poslužen u dnevnom boravku u Šekspirovoj ulici u Beogradu, uz blagoslov sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Štićenicima Centra podeljeni su poklon paketi fabrike Crvenka, a u organizovanju tradicionalnog božićnjeg ručka za najugroženije učestvovali su: Kulinarska asocijacija Srbije, Idea, Privredna komora Beograda i Fond princeze Katarine. Princeza Katarina je juče podelila više od 200 paketića deci koja se nalaze u Dečijoj bolnici u Tiršovoj, Institutu za ortopedske bolesti i hirurgiju na Banjici i na Klinici za majku i dete.

 

Poseta patrijarhu Pavlu

Patrijarh Pavle primio je juče na Vojnomedicinskoj akademiji, gde se više od godinu dana nalazi na lečenju, delegaciju crkvenih i javnih ličnosti. Kako je saopšteno iz Kraljevskog dvora na Dedinju, povodom božićnih praznika poglavara SPC posetili su: mitropolit Amfilohije, prinčevski par Karađorđević, papski nuncije Euđenio Sbarbaro, članovi Krunskih tela Dragomir Acović i Matija Bećković. Oni su patrijarhu poželeli brz oporavak, a princ Aleksandar zamolio je poglavara SPC da „narod Srbije i kraljevsku porodicu pomene u svojim molitvama“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari