Vladisavljev: Zakasnela reakcija evroposlanika na rast kineskog uticaja u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta uputilo je pismo evropskom komesaru Oliveru Varheljiju u vezi sa „sve većim kineskim uticajem u Srbiji i predstojećom štetom po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji“.

Komentarišući pritužbe evroposlanika, Stefan Vladisavljev, programski koordinator Beogradskog fonda za političku izuzetnost, navodi za Danas: „Zabrinutost evroposlanika jeste opravdana jer problem uticaja kineskih fabrika na zaštitu životne sredine i zdravlje građana u delovima Srbije u kojima te fabrike posluju jeste realan problem. Toga su svesne i same kineske fabrike, kao i predstavnici vlasti u Srbiji, s obzirom na to da su već nekoliko puta najavljivali brže i efikasnije rešavanje takvih problema.“

– Međutim, povezivanje navedenih kineskih investicija u Boru, Smederevu i Zrenjaninu sa uopštenim negativnim uticajem koje one mogu imati na „sve veći uticaj Kine u Srbiji i drugde“ dve godine nakon što je poslednja od tih investicija stigla u Srbiju je zakasnela reakcija evroposlanika. U ovom trenutku, tako kasno nakon realizacije, iskazana zabrinutost neće imati velikog efekta na same projekte. Takođe, pitanje je da li će Evropska komisija, kojoj su zabrinutosti upućene, preduzeti bilo kakav korak po ovom pitanju. Pitanje je zbog toga što su Evropska unija i Kina na samom kraju 2020. postigle sveobuhvatni dogovor o investicijama koji sada čeka početak procesa ratifikacije, te pokazali da je sama EU veoma spremna da sarađuje sa Kinom u oblasti investicija. Zbog toga bi se potencijalna kritika kineskih investicija u Srbiji mogla okarakterisati i kao licemerna – poručuje Vladisavljev.

Direktor istraživanja ISAC fonda Igor Novaković kaže da mu pismo evroparlamentaraca Varheljiju nije začuđujuće, jer je Evropski parlament dosta aktivan u prethodnom periodu oko pitanja uticaja Kine u samoj Evropskoj uniji.

On podseća da je pre dve godine doneta uredba EP o uspostavljanju okvira za proveru stranih direktnih investicija u EU.

– To je neobavezna preporuka EU. Taj dokument se ne transponuje direktno u domaće zakonodavstvo, već svaka od država EU treba da primeni svoj sistem. Ali, u principu, to se upravo tiče kineskog uticaja u samoj Evropskoj uniji. U tom kontekstu, oni su verovatno zabrinuti šta se dešava kod država kandidata – objašnjava Novaković.

Prema njegovim rečima, neke od investicija koje dolaze predstavljaju dobru vest za Srbiju u ekonomskog smislu, zato što su neka velika preduzeća koja su dosta dugo bila na teretu građana Srbije sada skinuta sa njihovih leđa i počela su da operišu samostalno.

– Sa druge strane, postoji čitav niz problema, od zagađenja, do manjka transparentnosti oko određenih aspekata samih investicija i načina na koji su one sprovedene – navodi Novaković.

On ukazuje da bez obzira što je EU tokom protekle decenije imala prilično dobru koordinaciju sa Kinom kada je reč o nekim globalnim pitanjima, te što je nedavno zaključen sporazum o investicijama EU i Kine, ako pratimo izjave evropskih zvaničnika, Kina je istovremeno označena i kao strateški partner ali i kao takmac.

– Treći problem koji je tu veoma bitan je orijentisanost Evropske unije ka zelenim tehnologijama. Tu pre svega treba istaći Evropski zeleni dogovor koji je počeo da se primenjuje i koji predviđa destimulaciju proizvodnje koja ima veću štetu po životnu sredinu. To je jedna stvar koja će nas sigurno u budućem periodu zakačiti, čak i ako ostanemo van članstva u EU. Mi smo okruženi EU, oni su naš glavni trgovinski partner i gro investicija dolazi iz EU. Ako neko misli da će nas to zaobići time što ćemo eventualno ostati van EU, grdno se vara. Mi smo sa svih strana njome okruženi – zaključuje Novaković.

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde i nekadašnji prvi čovek Zelene ekološke partije „Zeleni“, kaže da već duže vreme ukazuju na pogrešnu stranu industrijalizacije u Srbiji, vezano za ulaganja kineskih kompanija, a na štetu životne sredine.

On navodi da Vlada ne vodi računa na koji način izdaje dozvole i kako prihvata projekte ugrožavajući građane.

– Pogledajte šta se dešava u Boru kada je u pitanju zagađenje vazduha, baš od strane kineske kompanije. Bor je danas jedan od najzagađenijih gradova u svetu. To je ono što Vlada ne radi već duže vreme. Dakle, gledaju samo njihovu korist, a nauštrb građana Srbije. Ono što bi Vlada morala da uradi, a po uzoru na vlade zemalja Evropske unije, jeste da na prvom mestu bude zaštita građana, njihovih života, vazduha i vode. Tu mora da se vodi računa. Postoje sertifikati koji moraju da se prođu, postoje određeni filteri. Ja ne kažem da treba da se gase i da se proteruju te firme, ali bi svakako trebalo da te fabrike prođu najžešće inspekcijske službe – ističe Bulatović.

On dodaje da u našoj zemlji postoji zakon koji je dobar, ali da je problem što se on ne primenjuje. Bulatović poručuje da ekonomski napredak ne može da bude opravdanje kada je u pitanju zdravlje ljudi.

Ministarka bez odgovora

Redakcija Danasa uputila je pitanje ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović u vezi s pismima evroparlamentaraca, ali ona nije odgovarala na naše mejlove i SMS poruke. Takođe, do zaključenja ovog izdanja našeg lista od Varheljijevih saradnika zaduženih za medije nismo dobili nikakav odgovor na pitanje da li je on primio pismo grupe poslanika EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari