Vlado Georgiev: Srbija je talac kojekakvih Vučićevića 1Foto: FoNet/Marko Mišić

“Kroz medije se nameće obrazac primitivizma, koji danas poprima najbrutalniji oblik. Kreatori i egzekutori su nekakvi Mitrovići. Novinarstvo se svelo na kojekakve Vučićeviće.

Sve u svemu, jedan jeftini rijaliti šou, u kome smo mi obični posmatrači taoci” – kaže za Danas Vlado Georgiev, osvrćući se na napise u provladinim medijima, u kojima prednjači Informer, ne birajući epitete za popularnog muzičara.

Tako je Georgiev od „alkoholičara“, preko „narkomanske bitange“, postao „zlikovac“ koji Srbiji sprema ukrajinski scenario i državni udar.

– Svi udareni u glavu razmišljaju samo o nekakvom udaru. Bilo koje vrste. To su ljudi koji nikad ništa ne daju, samo vole da primaju. Udare, ili nešto drugo, ne znam, ali im to primanje očigledno prija. Štaviše, uživaju maksimalno u tome. Vrište od zadovoljstva. Za njih, to je katarza. Sve u svemu, tipičan oblik mazohizma, a ja to ne razumem. Ja kad bih hteo da napravim udar, bio bi to kulturni udar, jer je neophodna kulturna dekontaminacija u državi u kojoj ne postoji kulturna politika i gde vlada šund i kič. Nažalost, govorimo o našoj Srbiji – ističe Georgiev.

Rasprava koja je pokrenuta na Tviteru između Georgieva i Vučićevića izmakla je kontroli, jer se prepiska, uz lična tumačenja urednika Informera, svakodnevno može čitati u tom listu. Georgiev je najavio tužbu protiv Vučićevića zbog toga što ga je nazvao narkomanom, dok je urednik Informera zatražio zaštitu od novinarskih udruženja, kako domaćih tako i inostranih, zabrinut za svoju bezbednost, zbog pevačevog tvita da je „zreo za šamar“.

– Što se nasilja tiče, ja sam žrtva, vi ste žrtve, svi smo žrtve, Srbija je žrtva. Svi zajedno moramo da smognemo hrabrosti da ne pristajemo na organizovanu obmanu kojom se nazovinovinari služe, smatra Georgiev.

Advokat Slobodan Kremenjak kaže za Danas da je u najmanju ruku smešno da čovek koji je prekršio sve etičke standarde profesije traži zaštitu od novinarskih udruženja. Takođe naglašava da ni sa pravnog aspekta nema nikakvih osnova za podizanje tužbe zbog onakvog tvita.

– Vučićević se nikada nije pridržavao preporuka i kodeksa profesionalnih udruženja, a sada se poziva na njihovu zaštitu. Uostalom, i sama udruženja donose procenu o tome da li je neko ugrožen ili nije. Praksa koju naši sudovi imaju poslednjih godina, izjave tipa da je neko zaslužio šamar ne tretira kao pretnju. To se tretira kao mišljenje, a ne kao pretnja – naglašava Kremenjak. On dodaje da postoji čitav niz sudskih presuda koje stoje na tom stanovištu, te da bi eventualna prijava Vučićevića protiv Georgieva momentalno bila odbačena kao neosnovana. S druge strane, naš sagovornik smatra da su svakodnevni napisi protiv Georgieva mnogo ozbiljniji i da predstavljaju svojevrstan poziv na linč.

– Kada bi muzičar tužio urednika Informera, mogao bi da dobije presudu u svoju korist, ali s obzirom na rad naših sudova, epilog bismo dobili za dve, eventualno godinu dana. Brzo rešenje u ovom slučaju ne postoji. Može se apelovati na novinare da se uzdrže od negativnih kvalifikacija, ali sumnjam da bi i to imalo efekta – smatra Kremenjak.

Napadi na Vladu Georgieva počeli su od momenta kada se pojavio na konvenciji predsedničkog kandidata Saše Jankovića. Koncert u Smederevu mu je otkazan iz političkih razloga, a svakodnevni napadi u provladinim medijima nastavljeni su nakon njegovog pojavljivanja u Jankovićevom promotivnom spotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari