Vlajkov: Nastaviti reforme 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Evropska unija (EU) je ubeđena da je Balkan vrlo važan deo evropske porodice i da bez njega proces integracije ne bi mogao da se kompletira, izjavio je danas ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov na regionalnoj konferenciji „EU i Zapadni Balkan: Ka većoj verodostojnosti i posvećenosti obeju strana?“.

„U proteklih nekoliko godina zabeležen je vidljiv napredak u poređenju sa 2013. godinom kada je stav Komisije bio da neće biti proširenja za vreme tog mandata, „, rekao je Vlajkov na panelu „Implementacija Strategije:očekivani izazovi i prilike“.

U međuvremenu su, kako je naveo, zemlje uložile veliki napor i zabeležen je određeni napredak, ističući da su ovi napori vrlo dobar početak, ali da reforme moraju „vrlo intenzivno da se nastave“.

Vlajkov je napomenuo da je vrlo važno da buduće članice EU dođu čistih odnosa sa svojim susedima.

„Ne želimo da se unose problemi u EU. U prošlosti smo imali mnogo problema u regionu, a ideja proširenja je da se prepoznaju nove vrednosti, demokratija, a demokratija znači i da se imaju normalni odnosi između susedskih zemalja“, rekao je Vlajkov.

On je siguran da sve zemlje, uključujući i Srbiju, prepoznaju to i da Srbija naporno radi na tome da ima normalne odnose sa svojim susedima, da ostavi probleme u prošlosti i da se okrene budućnosti.

„Mi smo spremni da pomognemo u tome“, rekao je Vlajkov na regionalnoj konferenciji koju je organizovao Centar za evropske politike (CEP).

On je rekao da je moto predsedavanja Bugarske EU „ujedinjeni smo snažniji“.

„To je savršen primer kako evropske institucije mogu da budu snažne. Tako i EU treba da bude ujedinjena i da stoji snažno zajedno sa regionom Zapadnog Balkana“, rekao je Vlajkov i dodao da će tako morati da se radi u budućnosti.

On je rekao da bi EU i njene institucije trebalo da budu ujedinjene dok rade na ovome kako bi se sprovela agenda proširenja sa zemljama Zapadnog Balkana.

„Uloženi su veliki napor, godinama pre predsedavanja Bugarske EU i tokom 2017. godine, da ubedimo zemlje članice, intitucije EU da razumeju koliko je važno raditi na ovome i koliko je važno da ovo bude prioritet tokom našeg predsedavanja“, istakao je Vlajkov i dodao da je zadovoljan što su naišli na podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari