PRVI SASTANAK DIJALOGA O IZBORNIM USLOVIMA UZ POSREDOVANJE EPFoto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ/MO

Iako se očekivalo da će vlast posle međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, održanog pre samo desetak dana, smiriti strasti i bar prividno na neko vreme prestati da povlači poteze koji su diretno suprotni od očekivanja opozicije, to se nije dogodilo.

Vlast je ponovo iskoristila trenutak kada su institucije Evropske unije na letnjem odmoru i ne mogu da reaguju na adekvatan način, pa su izabrani novi članovi upravnih odbora javnih servisa Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Taj manir vlasti, da radi iza leđa EU, jedan je od uzroka zbog kojih je grupacija opozicionih stranaka SSP, DS, PSG, ZZS, NDMBG i PZB, uputila u subotu pismo posrednicima u međustranačkom dijalogu (Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku, Knuti Flakenštajnu i Eduardu Kukanu), kao i svim članovima Evropskog parlamenta, nezvanično su nam rekli izvori iz ovih stranaka.

Naši sagovornici ukazuju da se u pismu navode razlozi zbog kojih je opozicija protiv izabranih ljudi, ali naglašavaju da je oštra reakcija opozicije usledila i zbog toga što se na poslednjim sesijama razgovora o imenovanju ovih, niti bilo kojih drugih ljudi, nije razgovaralo niti su to predstavnici vlasti pomenuli.

Izvori Danasa podsećaju da je poznato da je tema rada medija, pogotovo javnih servisa, ali i rada REM, najvažnija tema dijaloga, te da se ovakvo ponašanje vlasti ne sme tolerisati.

Zato, kako kažu, u pismu i piše da bi „ svako ćutanje na ova imenovanja bio udarac kredibilitetu tog procesa koji on verovatno ne bi izdržao“.

„Nismo prihvatali mrvice i fasadu u prošlosti, nećemo to prihvatati ni u budućnosti. Proces mora biti temeljan ili će njegov jedini ishod biti gubitak političkog kredibiliteta i EP i nas, kredibiliteta koji smo tako teško zaslužili i odbranili“, navedeno je u pismu.

Ipak, kako naši sagovornici procenjuju, iako opozicija priželjkuje neku vrstu reakcije, teško da se može očekivati glasna reč iz EP, budući da je u toku letnji odmor.

Izvori Danasa kažu da su toga svesne i opozicione partije, i da su verovatno zato i „zapretile“ napuštanjem dijaloga u narednim nedeljama „usled novih okolnosti“.

Trenutna je procena ipak, da se ta „pretnja“ neće obistiniti, odnosno da konačna odluka o tome nije doneta, jer napuštanje dijaloga nekih opozcionih partija moglo da naruši dosada građene odnose sa Evropskim parlamentom.

Sagovornici Danasa iz opozicije nezvanično nam kažu i da se možda neka vrsta reakcije može očekivati od bivšeg parlamentarca Knuta Flakenštajna, koji, kako navode, ima bliži odnos sa prdsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem.

On, kako se priča među opozicionarima, može direktno sa Vučićem da prodiskutuje neka od otvorenih pitanja. A to se, kako se spekuliše, dešavalo i ranije.

Da li će se to zaista dogoditi i koliki su Flakenštajnovi dometi u ovom pogledu, naši sagovonici nisu sigurni.

Naši izvori iz opozicije podsećaju da ovo nije prvi put da vlast uradi nešto što je suprotno od onog o čemu se razgovaralo tokom dijaloga i ponovo u periodu kada „čvršću“ reakciju ne mogu dobiti zbog odmora ili praznika u EU.

Kako navode, primer tome je izbor Olivere Zekić za predsednicu Saveta REM, iako je opozicija tražila da ona više ne bude tu.

To je Skupština uradila uoči katoličkog Božića, kada evropejci praznuju, a to je trajno promenilo tok pregovora o radu REM, jer je ispuštena prilika da osoba kojoj je istekao mandat više na bude u ovom regulatornom telu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari