Vlast neće popustiti zahtevu za razdvajanjem izbora? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Vlast neće izaći u susret zahtevu dela opozicije u pregovorima o izbornim uslovima za razdvajanjem različitih nivoa izbora već će insistirati da se istovremeno sa redovnim beogradskim i predsedničkim izborima održe i vanredni izbori republičkom nivou, saznaje Danas nezvanično od izvora sa političke scene.

Pitanje o razdvajanju izbora bi moglo da se pokrene na današnjem sastanku radne grupe za pregovore vlasti i opozicije bez posredstva evropskog parlamenta u Skupštini Srbije na kome će se, kako je najavljeno, obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić juče je, govoreći o pregovorima vlasti i opozicije na dva koloseka, rekao da će na sastanku u okviru pregovora „bez stranaca“, koji se održava danas u 16 sati, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati na temu Kosova i Metohije sa predstavnicima radne grupe među kojima su pokret Dosta je bilo, Srpska radikalna stranka, Dveri, Pokret za obnovu kraljevine Srbije i Zavetnici.

Iako je povod za obraćanje Vučića izveštaj o nedavnom sastanku u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, deo opozicije bi mogao da traži i odgovore na temu održavanja izbora, kako su potvrdili učesnici za Danas.

Ipak, kako nezvanično saznajemo od izvora sa političke scene – „SNS neće popustiti zahtevima za razdvajanje izbora“.

Na prethodnom sastanku ove radne grupe razmotrene su teme koje se tiču izborne administracije, kako je tada saopštio lider Dveri Boško Obradović, opozicija je iznela svoje zahteve u vezi prikupljanja potpisa za izborne liste, načina kandidovanja, izbornog cenzusa kao i sastava Republičke izborne komisije (RIK).

Zato bi opozicija mogla i od Vučića da zatraži da se izjasni o ovim pitanjima.

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, istakao je za Danas uoči sastanka da će njegovo obraćanje predsedniku Vučiću i zahtevi na sastanku zavisiti od toga šta je tema – Kosovo ili izborni uslovi.

– Ako je tema KiM, onda nema blanko podrške režimu oko Kosova i Metohije. Srpski pokret Dveri podržava državu u odbrani KiM u sastavu Srbije, ali ne i vlast kojoj se ništa ne može verovati po ovom pitanju. U vreme aktuelne vlasti došlo je do potpisivanja dva protivustavna sporazuma, tzv. Briselskog i tzv. Vašingtonskog, što su bili koraci ka priznanju lažne države Kosovo. Posebno je zabrinjavajuće da u svojim javnim i medijskim nastupima predstavnici vlasti nikada ne pominju ni naš Ustav ni Rezoluciju 12 44 SB UN po kojima je KiM sastavni deo Srbije. Za nas su Kosovo i Metohija apsolutni prioritet oko koga treba da se ujedine sve istinske patriote. Mi nismo opozicija državi i narodu, već režimu, naglasio je Obradović.

Ukoliko se na sastanku bude pokrenula tema izbora i izbornih uslova, Obradović ističe da će glavno pitanje biti upravo to da li se izbori održavaju na svim nivoima.

– Ako se sutra dotaknemo i teme izbora i izbornih uslova, onda će moje glavno pitanje biti kada su vanredni parlamentarni izbori – istovremeno sa predsedničkim i beogradskim na proleće iduće godine, pre njih ili se od njih odustalo? Odgovor na to pitanje moramo da znamo što pre, naveo je on.

Žika Gojković, predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) koji takođe učestvuje u radu ove grupe, naglasio je u izjavi za Danas da je važno da opozicija čuje o čemu se govorilo u Briselu, ali da pitanje održavanja izbora takođe može da bude na stolu.

– Vučić treba da nam podnese izveštaj o pregovorima u Briselu, to je ono što će u utorak verovatno reći i narodnim poslanicima u Skupštini, ali pretpostavljam da će opozicija imati pitanja u vezi izbora i da li će oni biti razdvojeni i dobro je da iskoristimo priliku da pitamo čoveka koji je najmerodavniji za to“, naveo je Gojković.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije (SMS), koja nije deo ove radne grupe ali učestvuje u dijalogu „bez stranca“, podseća za Danas i da se očekuje potpisivanje sporazuma vlasti i opozicije na osnovu ovih pregovora te da bi bilo dobro da svi učesnici budu obavešteni o tome na vreme.

– Najavljeno je da će radna grupa predložiti sporazum koji treba da potpišu oni koji su pristali na taj dijalog, očekujemo da se to uskoro nađe na dnevnom redu nekog od sastanaka i da svi dobijemo obaveštenje kada će se to desiti, a ne da saznajemo o toku sastanaka iz medija, istakla je ona

S obzirom da je SMS jedna od malobrojnih stranaka koja učestvuje u dijalozima na oba koloseka, Macura je komentarisala i Dačićeve navode da dijalog bez stranaca „ide svojim tokom“ dok se za onaj koji treba da se vodi pod okriljem EP ne zna kada će se nastaviti.

– Tačno je da je trenutno efikasniji kolosek pregovora koji se odvija u Skupštini, to je zato što evroparlamentarci za sada ne mogu da dođu u Srbiju, ali pitanje je koliko će se ovi pregovori pokazati efikasnim u praksi i do kakvih ćemo rezultata doći. O tom poređenju možemo da govorimo tek kada se vidi kako će predstavnici EP organizovati sastanke ovde, navela je Macura.

Dačić: Dijalog uz EU rapsodija koja traje

Ivica Dačić je juče rekao da dijalog bez posredovanja EU „ide svojim tokom“ do razgovori sa opozicijom koja traži posredovanje EU nisu ni počeli a nema ni najave kada će početi.

„Mi još čekamo da dođu, da počne dijalog, a on nije ni započeo“, rekao je Dačić tokom gostovanja na TV Pink i dodao da je to „jedna rapsodija koja traje“.

Podsećamo, prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz diplomatskih krugova u Briselu, posrednici iz Evropskog parlamenta žele da što pre posete Beograd i otpočnu pregovore sa predstavnicima vlasti i opozicije, i to bi trebalo da se desi pre 15. jula kada počinje kolektivni godišnji odmor za institucije Evropske unije koji će trajati do 25. avgusta.

Palma: Neki rade protiv države

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je juče da „neki iz opozicije rade protiv države Srbije“ i dodao da dvojica predsednika opozicionih partija sprovode „nacionalni terorizam“, saopšteno je. „Ono što je najvažnije u ovo vreme je da svi moramo da budemo jedinstveni, kada neke svetske sile i neke države koje su činile bivšu Jugoslaviju, sve vreme rade na štetu građana Srbije. Tako mi imamo i u Srbiji neke iz opozicije koji stalno rade protiv države Srbije i građana Srbije“, rekao je Marković na obeležavanju Svete Trojice u Končarevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari