Svakim danom sve oštrije razmirice između ministra zdravlja Tomice Milosavljevića i gradske sekretarke za zdravstvo Dragane Jovanović, koje su kulminirale krivičnom prijavom za klevetu i optužbama o korupciji, nikako neće dovesti do razdora u vladajućoj koaliciji u Beogradu, tvrde sagovornici Danasa iz dve sukobljene strane, G17 plus i LDP-a.

Ipak, liberal-demokrate i dalje čvrsto podržavaju stavove Dragane Jovanović, koja je na funkciju došla kao nestranački kandidat te partije, dok iz G17 plus upozoravaju da će pokrenuti pitanje njene smene ako na tome bude insistirao Tomica Milosavljević, predsednik Gradskog odbora stranke.

Sukob je, podsetimo, nastao usled insistiranja gradske sekretarke na smeni direktora više zdravstvenih ustanova zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama, odnosno finansijskih malverzacija. Ministar zdravlja je odgovorio tvrdnjama da za ove navode ne postoje dokazi i da je on zadovoljan radom pomenutih direktora. Ipak, odlukom Skupštine grada i uz podršku gradonačelnika Dragana Đilasa, čelni ljudi kliničko-bolničkih centara Zvezdara, Zemun i Bežanijska kosa i domova zdravlja Palilula i Zvezdara su smenjeni.

– Pitanje o tome koliko će sve ovo uticati na vlast trebalo bi adresirati na koaliciju Za evropski Beograd, pre svega na G17 plus. Mi i dalje odlično sarađujemo sa DS-om na ispunjenju zajedničkih ciljeva u našem gradu, a jedan od prioriteta svakako je zdravstvo. U stranci niko ne misli da je ovim dešavanjima taj cilj ugrožen – ističe za Danas Dejan Ranđić, predsednik Gradskog odbora LDP-a.

Odluka Tomice Milosavljevića da povuče određene poteze mogla bi pre svega da se odrazi na koaliciju ZEB, odnosno na odnose između DS-a i G17 plus, ocenjuje on.

– Tomica Milosavljević je priču iz ličnih razloga podigao na viši nivo i ne bih bio u pravu kada bih rekao da se u Skupštini grada ovih dana mnogo pričalo o ovome. Teme za razgovor su bile sasvim druge i situacija ide u dobrom pravcu, neki direktori su smenjeni. Mislim da je ovo tema koja pre svih zanima stranku G17 – navodi Dejan Ranđić.

Ovaj funkcioner LDP-a ističe da će ta stranka nastaviti da podržava Draganu Jovanović, jer u zdravstvu „ne sme da bude mesta za politiku, većsamo za stručne ljude“.

Miroslav Čučković, član Gradskog veća Beograda iz G17 plus, kaže za Danas da je „potpuno neprimereno to što gradska funkcionerka optužuje ministra, s obzirom na ogroman posao i probleme koji su se nagomilali“.

– Probleme treba rešavati i zato bih apelovao i na ostale predstavnike Grada da se okrenu svom poslu, jer nas komentarisanje lidera političkih partija neće odvesti nigde. G17 plus će, s obzirom na teške optužbe gospođe Jovanović, u potpunosti podržati inicijativu doktora Milosavljevića koji privatnom tužbom želi da zaštiti svoj ugled i čast. Mi pozivamo gradsku sekretarku da dokaze koje ima preda Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal – poručuje Čučkovići zaključuje da je u ovom trenutku za građane najkorisnije da gradska vlast sarađuje s republičkim ministarstvima i donosi odluke od opšteg interesa.

Pošto je protiv gradske sekretarke za zdravstvo podneo krivičnu prijavu zbog javnih optužbi, ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da će smena Dragane Jovanovićsa te funkcije biti „ozbiljno razmatrana“. On je istakao da je „Jovanovićeva paralisala rad zdravstvenih ustanova“ i napomenuo da ni za jednog od razrešenih direktora nema dokaza da su nezakonito postupali.

S druge strane, Dragana Jovanović je u intervjuu za Danas krajem prošle nedelje rekla da je Gradskom javnom pravobranilaštvu „podnela dokaze za finansijske malverzacije ministra zdravlja u vezi s KBC Zemun“.

Povodom ovog sukoba, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da gradska sekretarka ima njegovu punu podršku u borbi protiv malverzacija u zdravstvu, ali ne i kada iznosi optužbe za koje nema dokaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari